Vitajte v novej verzii portálu Na bežky!
Ako som už avízoval na konci minulej sezóny, počas leta sme pripravili novú - v poradí už tretiu* - verziu portálu. S tou doterajšou sme spolunažívali približne osem rokov, čo znamená, že bol čas na jej odchod do dôchodku. Dôvodov na toto rozhodnutie krok je niekoľko, ale asi najzávažnejší je dôvod technický. Verzia redakčného systému na ktorom bežal (Drupal 6) totiž už takmer dva roky nie je podporovaná a teda z hľadiska technologického by bolo ďalšie fungovanie portálu v nezmenenej podobe problematické. 
 
Ďalším faktorom ktorý prispel k rozhodnutiu pripraviť novú verziu je fakt, že stále viac návštevníkov portálu "konzumuje" jeho obsah na mobilných zariadeniach a prezeranie starej verzie na smartfónoch bolo isto pre týchto používateľov utrpením. Z tohoto dôvodu bol vzhľad portálu zjednodušený a prispôsobený zariadeniam s malou obrazovkou. Myslíme si, že hlavne tento typ návštevníkov ocení aj fakt, že na čítanie príspevkov už nie je potrebné opustiť hlavnú stránku, na ktorej navyše pribudla možnosť filtrovať obsah podľa viacerých kritérií.
 
V neposlednom rade bola pri tvorbe novej verzie silnou motiváciou aj snaha ďalej rozvinúť princíp komunitného budovania obsahu portálu. Vzhľadom na prekážky ktoré sme museli prekonávať počas prác na migrácii sa nám však zatiaľ tieto funkcie nepodarilo do prezentovanej verzie naprogramovať. Správy a všetok obsah portálu sú tak nateraz voľne dostupné všetkým návštevníkom, ale dúfame že ešte počas tejto sezóny tieto funkcie postupne doprogramujeme. Experiment z komunitným obsahom ktorý sme urobili počas minulej sezóny totiž naznačuje, že jeho existencia by mohla byť práve tým faktorom, ktorý urobí z portálu to, o čo nám od jeho založenia išlo - komunitou bodovaný zdroj kvalitných a rozsiahlych informácií pre ľudí ktorí sa radi pohybujú v prírode, v našom prípade na bežkách. Túto tému rozoberieme ešte podrobnejšie v budúcnosti, ale už teraz bude asi užitočné spomenúť, že komunitné kredity získajú nie len aktivity ako je podávanie správ, ale akákoľvek dobrovoľnícka činnosť, tak ako ju definuje systém NEO.
 
Ďalšou novinkou je, že texty rozhrania v portáli boli okrem angličtiny preložené aj do českého jazyka. Z celkového počtu okolo 30 000 unikátnych návštevníkov (Google Analytics reportuje takmer 50 000) ktorí portál za sezónu navštívia je okolo 7% z Česka. V sekcii Trasy preto pribudli aj české regióny a teda je tu šanca, že okrem našich bežkárov podávajúcich správy z dovoleniek ich začnú posielať aj naši susedia. Podpora pre ďalšie krajiny ako sú Rakúsko a Poľsko a ďalšie budeme postupne dobudovávať, ak sa ukáže že je o to záujem a do tejto činnosti sa zapojí aj komunita. Vytváranie stránok stredísk, bežkárskych trás, obchodov a požičovní, ich obohacovanie o užitočné informácie, alebo programovanie portálu sú všetko činnosti ktoré by mala nová verzia komunitného obsahu schopná ohodnotiť a to "morálne", ako aj komunitnou menou. Záujemcovia o spoluprácu sa nám môžu hlásiť už teraz.
 
Vo vyššie spomínanom komentári som avizoval aj plán rozšíriť technologickú platformu portálu tak, aby dokázala prezentovať okrem informácie pre bežkárov aj iné outdoorové aktivity. Aj tento zámer sa nám - zdá sa - podaril a prvou lastovičkou je portál cyklonaut.sk, ktorý by mal slúžiť na zdieľanie správ z cyklotúr a iných cyklo podujatí. Prispievatelia a návštevníci nabezky.sk by nemali mať problém ten portál používať, pretože zdieľa s týmto portálom nie len štruktúru stránok a spôsob akým sa vytvárajú príspevky, ale aj databázu a teda vaše prihlasovacie údaje z portálu nabezky.sk "fungujú" aj na cyklonaut.sk. Pridávanie portálov pre ďalšie aktivity (skialpinizmus by mohol byť zaujímavý) už by malo ísť pomerne rýchlo - ak bude o to záujem. Link na cyklonaut.sk nájdete v lište na spodku tejto stránky. 
 
Na tom mieste nájdete aj ikonku s ozubeným kolieskom, cez ktorú sa dostanete na stránku, kde môžte pridávať opisy chýb ktoré (dosť pravdepodobne) nájdete na portáli, alebo tam môžte opísať aj funkcie ktoré by ste radi videli. Opisy nemusia byť po anglicky - rozumieme aj slovenčine a češtine.
 
 
* Tu sú nie celkom verné ukážky verzie 1 a "rannej" podoby verzie 2 z internetového archívu.

Comments

Ahoj Šaňo, nový vzhľad portálu sa vám podaril, dobre sa v ňom orientuje (aj nám skôr narodeným), ale čím ďalej, tým viac mám pocit, že odkedy si zrušil komunitné kredity za podávanie správ, prispievateľom je ako šafránu - aspoň v lokalite Malé Karpaty.

Silvia

Ahoj Silvia,

Aj mne chýba komunitný obsah (a zopár dalších ľudí sa ozvalo v tomto zmysle) a preto programujem "čo mi sily stačia" ale ide to bohužiaľ pomalšie ako som dúfal. Snáď sa niečo podarí pred koncom tejto sezóny :-)