Bežkári na Skalke-čo nám chýba?

Ahojte všetci,

K napísaniu tohoto článku ma priviedli osobné skúsenosti a postrehy z doterajších 33 tohoto sezónnych pobytov v stope v Kremnických vrchoch ( cca 640 kilometrov). Na začiatok chcem na okraj podotknúť, že v septembri minulého roka som utrpel po páde zo strechy veľmi ťažký úraz s rozsiahlymi vnútornými zraneniami a to, že som to prežil sami lekári považujú za malý zázrak. V marci ma čaká ma ešte jedna dosť náročná operácia, podmienkou ktorej je, aby som bol v čo najlepšej kondícii a pri sile. Z tohoto pohľadu úplne najdôležitejšiu a nenahraditeľnú úlohu pri mojej rekonvalescencii zohrali a zohrávajú dni, ktoré som strávil s bežkami na nohách. Tie umožnili termín tejto operácie posunúť z obvyklých 8-10 mesiacov od úrazu, na 6 mesiacov. Bežkovaniu teda vďačím za nesmierne veľa, veľa a ďakujem najvyššiemu, že " takhle miloval tenhle kraj".

A teraz direkt vecne k veci:
Pri mojich bežeckých potulkách po kremnických vrchoch vnímam svoj pobyt-pohyb komplexne, od štruktúry snehu, pocitov dobrého sklzu a pohodlného stúpania ( som výlučne CT klasik), nádherných pohľadov na okolitú prírodu, milých pozdravení oproti alebo okoloidúcich bežkárov, krásy snehových vločiek trblietajúcich sa v slnečných lúčoch i krásy počasia, keď pre hmlu vidno tak do 20 metrov. Mám rád, keď to môžem napáliť v kvalitnej stope a tak isto, keď sa môžem pobrodiť v "panenskom" x-centimetrovom prašane (smer Brestová, alebo na Slobodné). Po takto úžasne strávených niekoľkých hodinách prichádzam späť na štadión na Skalke a..............................................
Som príjemne zdravo spotený. Hovorím si, dám si čajík alebo iné v bufetíku, pookrejem, posedím s priateľmi i s neznámymi, otočím tvár do slniečka a pochytám bronzík. Lenže..........vonku je -10, -5, 0, +3......a mne začína byť chladno. Nechce sa mi hneď nasúkať lyže do auta a fujas matias preč. Vidím, niektorí majú pootvárané kufre na kárach a s drkotom dávajú zo seba dole mokré, vlhké vrstvy oblečenia a obliekajú suché. Komfort alias Ukrajina. Ja to riešim tým spôsobom, že na drzovku idem do neďalekého penziónu a na recepcii sa v teple rozložím a prezlečiem..akosi ma tie kočky tam tolerujú. Takže, to, čo mne úplne akútne chýba na štadióne je kultúrna a vyhrievaná miestnosť na prezliekanie prípadne na prípravu lyží.
Ďalej:....poprechádzajte sa po parkoviskách, a okolí blízko štadióna. Pokiaľ deň pred tým neposneží, začínate mať pochybnosti, či sneh je biely, alebo žltý....proste kultúra alias Ukrajina. Ja to vôbec nemám ľuďom za zlé, keď treba, tak treba, len prosím pekne kde?....Chlapi my to ešte nejak ustojíme, ale čo naše krajšie polovičky? Takže, to čo úplne rovnako akútne chýba priamo na štadióne sú kultúrne, vyhrievané verejné toalety, s tečúcou vodou. Toalety, o ktoré sa bude niekto permanentne starať. Pokiaľ minimálne tieto dve veci na Skalke nebudú, pomenovanie, že je to "stredisko európskych parametrov" vyznieva ako výsmech základným obyčajným štandardom.Či už to budú zariadenia kontajnerového typu ( dosť som pozeral na internete a existujú naozaj vkusné moduly), alebo, a to by bol vyšší level, postavili by sa drevené objekty zo suroviny, ktorej je vôkol nadostač a disponuje ňou priamo mesto Kremnica. Je mi úplne jasné, že "JE TO O PENIAZOCH". Ako a kde ich zohnať? To je otázka do pléna, pre nás všetkých, pretože toto je pre nás všetkých milí kamaráti bežkári. Uvedomujem si, že sólo servis a služby pre bežkárov nie sú ani v zahraničí výnosným biznisom, ako zjazdové lyžovanie. V mnohých ohľadoch však sekundárny benefit, ktorý nie je exaktne vyčísliteľný prináša viac. Na všeobecný prospech všetkých.
Podotýkam, že týmto článkom zastupujem len sám seba, nie som členom nijakého združenia. Mojim zámerom je rozprúdiť diskusiu a výmenu informácií medzi nami bežkármi ohľadom uvedených vecí a hľadať niečo konštruktívne vymyslieť, niečo, čo by prakticky smerovalo k riešeniu, tak prezliekární ako aj toaliet. Takže smelo, ideme na to?:-)
Libor Trilec alias bikeski

Comments

Pred tyzdnom o tomto diskutovali na zasadani komisie kultury a cestovneho ruchu v Kremnici. Zapisnica je k dispozicii, tu je relevantna pasaz:

Ing. Tileschová na úvod  informovala o výške príspevkov, ktoré boli od 20. januára vyzbierané, a to v sume  9 800,- €. V tejto súvislosti stúpli aj náklady na úpravu tratí, po skončení sezóny budú  vyhodnotené príjmy aj použitie prostriedkov. P. Primátor v tejto súvislosti povedal, že je potrebné na Skalke riešiť infraštruktúru pre bežkárov. Vyvinul iniciatívu smerom ku sanitárnym kontajnerom a tiež priestorom na prezliekanie. Zvažuje prenájom alebo nákup takýchto zariadení.

Uplne naspodu je tiez zaujimava info, ktora sa tyka bezkovania:

Ceferová informovala o rokovaní v Banskej Bystrici – s primátorom Noskom a p. Šabom ohľadne úpravy tratí. Výsledkom je myšlienka podať projekt na VÚC ako mestá Kremnica a Banská Bystrica s cieľom zakúpiť dva skútre. Spolupráca pri úprave tratí s mestom Banská Bystrica je výborná, v prípade potreby sú vždy ochotní pomôcť a nenárokujú si na žiadnu časť dobrovoľných príspevkov, ktoré sa vyberajú na našej strane Kremnických vrchov.

Zaujalo ma slovne spojenie "...dobrovoľných príspevkov...". Tak neviem ci su dobrovolne, alebo povinne :-) ...ale ocividne maju efekt, pretoze doteraz vyzbierali Kremnicania takmer o 100% viac ako minulu sezonu. ...co nas samozrejme tesi.

super informácie, díky

Úplne súhlasím s tvojimi pripomienkami. Túto sezónu som bol síce na Skalke iba dvakrát ale obidva razy s babami (mojou polovičkou a kamarátkou). A pre ne to bol teda riadny problém. Pred aj po "túre". Boli riadne prekvapené, že taká samozrejmosť v takom stredisku úplne chýba. Alebo to vidím inak? Zjazdári si zaplatia skipas a potom majú servis pri lanovke. Ty si zaplatíš za úpravu tratí (bez reptania) tak bež a nič viac nechci. Vôbec sa nedivím, že žltého snehu pribúda. V takomto stredisku a pri obrovskom počte bežkárov je existencia takýchto zariadení úplne prirodzená. Je to úplne iné keď sa vyberiete na bežky do prírody, tam nikto toalety neočakáva. Ale tu, kde je vybudovaný štadión a kopec upravených tratí... Isto by sa malo nájsť nejaké riešenie. Prevádzkovateľov areálu prenajatie nejakých kontajnerov na zimnú sezónu nemôže zrujnovať. Keď už sú tie trate tak pekne upravované, tak nech nech sa vôbec nemusím zamýšľať nad takými samozrejmosťami ;-).

O teplom bufete ani nehovorím. Ale to už je iná kapitola... 

 

Ahoj Libor. V prvom rade - gratulujem k rychlemu a uspesnemu zotaveniu a drzim palce nech aj planovana op dopadne k spokojnosti. Super ze si si k tomu dopomohol pevnou volou a bezkovanim.

Plne sa stotoznujem s tebou nacrtnutym problemom ktorym toto stredisko europskych kvalit trpi. Podla info od Sana-Admina sa zda ze Kremnica s tym hodla nieco spravit. Dufajme ze prostriedky budu vyuzite efektivne, 'riesenie' bude zmysluplne sa nikto nebude hadzat polena pod nohy a chciet sa na tom nabalit.