Veľké Borové

Date: 
19 Feb 2018
Country: 
Slovakia

Snow Situation

Classic style: 
excellent
Free style: 
unknown
Type: 
powder
Age: 
new
Wetness: 
unknown
Snow at 500 m: 
30.00 (cm)
Snow at 750 m: 
30.00 (cm)
Snow above 1000 m: 
40.00 (cm)

Výborný prachový sneh v okolí Veľkého Borového, z dediny ide stopa cik cak hore na Svorad, odtiaľ na planine bez stopy. Ideálne zimné podmienky, hlavne pre BC bežky. Zjazd v prašane telemarkom bol super, nebolo treba využívať rád v nedávnom článku :-)

Odkaz na video: (slabšia kvalita, natáčal syn) :-)

https://youtu.be/8V75iM2Nd4s

Comments

Pekne. Zda sa ze telemarkovanie vyzaduje aj na to vhodny teren - ako napriklad velke Oravske luky. Asi aj preto tento styl nie je na Slovensku tak rozsireny. Ja som aspon toto takmer nikoho pouzivat nevidel.

Myslím si, že nie terén ako skôr typ snehu, v prašane to ide ľahko, ale v ťažkom snehu alebo kruste to je horšie. Telemark sa dá robiť aj na užšoom aj strmšom teréne. A hlavne na to treba široké BC bežky s odpovedajúcim viazaním. Na YT sú ale fachmani, čo to dokážu s úzkymi lyžami a obyčajným viazaním, chce to ale veľa cviku. Bežky ako také sú vlastne telemarkové lyže, len sa začali používať na rýchle behanie v stope a na telemark sa zabudlo... 

https://www.youtube.com/watch?v=1U8jiKghcAg&t=1s

Pekná ukážka. Ja som sa tiež snažil na krásne zasneženej lúke čosi predviesť synovi. Len škoda, že nenatáčal... lebo takého parádneho papulnáča akého som dal, tak takého tiež bežne na svahoch nevidávať. A to som sa ani veľmi nesnažil.

Okrem telemarku ma veľmi zaujalo prostredie, v ktorom sa bežkovanie odohrávalo: Veľké Borové. Nádherné prostredie o ktorom mnohí ani netušia, kde to je. Som rád, že aj takéto miesta sa dostávajú na stránky bežkárskych portálov. Sú to miesta, ktoré by mohli byť bežkárskym rajom a nemuseli by sme behať do Talianska, či ... 

Osobne si myslím, že Orava má, čo sa týka bežkovania úžasný, ale skoro vôbec nevyužívaný potenciál. je tam sneh, je tam ubytovanie, sú tam vhodné terény, al keď sa spýtate, kde by sa dalo bežkovať (ja viem, že správna odpoveď je všade), tak vám nikto nevie povedať, alebo vás pošlú na Kubínsku hoľu, či do Roháčov. Ale keď to človek nepozná, netrúfa si rozbehúť sa po neznámej lesnej ceste, aj keď krásne zasneženej. Verím, že sa to zmení, a toto je tá prvá, symbolická, lastovička.

Tono

 

Ano, je to pravda, Orava je nevyužitý potenciál, pomaly sa to mení, však je celý portál, kde je súpis bežkárskych akcií na Orave. Záleží, kto čo preferuje, či strojovú stopu, alebo len tak mimo stopy. Stratiť sa tam ale nedá a na mape sú cesty vyznačené. Som rád, že zaujalo miesto. Dnes ideme zas :-)

Tak to Ti závidím. Ja si v robote radšej zastriem žalúzie, aby som sa nedráždil pokušením.

Už som si aj ja všimol, že na Orave sa roztrhlo vrece s bežkárskymi akciami. Fajn, ale jednak takéto masovky, ktoré mi skôr pripadajú ako spoločenské akcie, nie každému voňajú, a jednak v propagačných materiáloch týchto akcií skoro vždy chýba mapka trasy, ktorá by umožnila potenciálnemu záujemcovi aj mimo termín akcie sa prejsť patričným chotárom. 

Bolo by to super, keby daná trasa bola bežne použiteľná. Nemusela by byť extra udržiavaná. Stačí, keby bola vyznačená. Ľudia si ju prešlapú aj sami.

Tak to je pravda, chýbajú tam mapy tých prechodov, kedysi tam boli. Ale často sa dajú využiť aj značky, ono tie vrchynie su veľmi strmé, takže chce to odvahu. Nad Veľkým Borovým sú krásne lúky, na planine Svorade sa dajú robiť okruhy, alebo je krásny prechod Veľké Borové Malatiná, Dolný Kubín, je to po značke. NIekedy tam býva stopa. Dá sa odbočiť aj k zrubu, kde sa natáčal film Sokoliar Tomáš, ešte stojí, aj keď je z neho ruina, je to kúsok od značky, dá sa potom po inej ceste vrátiť zase na planinu Svorad. Alebo je pekný prechod z Veľkého Borového na Malé borové, tiež je to po značke, dá sa odskočiť si aj na rozhľadňu Súšava, event. pokračovať po hrebeni do Zuberca po značke, alebo až do Oravského Bieleho Potoka. 

Veľmi pekne Ti ďakujem za perfektné typy. Uchovám do pamäti. Škoda, že tie informácie nemôžem využiť hneď, no najbližšie dva týždne, možno viac, sa nikam nedostanem. Keď to nepôjde inak, prebehnem si to na bicykli.

Ešte jeden zaujímavý tip - z Oravskej Lesnej poo starej asfaltke dolu k prieharade a okolo priehrady (doprava), napr. k starému kostolu v Riečnici, ideálny terén pre bežky, väčšinou je tam dosť snehu, dá sa ísť aj z Novej Bystrice, alebo z Terchovej Šípkovej. Značené je to tam ako cyklocesta. 

Ešte jeden zaujímavý tip - z Oravskej Lesnej poo starej asfaltke dolu k prieharade a okolo priehrady (doprava), napr. k starému kostolu v Riečnici, ideálny terén pre bežky, väčšinou je tam dosť snehu, dá sa ísť aj z Novej Bystrice, alebo z Terchovej Šípkovej. Značené je to tam ako cyklocesta. 

Super. Teraz si ma zahltil ... Veľká vďaka. 

Ešte by som sa chcel vrátiť k tomu Borovému.  Máš najeký typ na dobré ubytovanie, čo najbližšie k bežkárskemu prostrediu?

Zobral by som partiu kamarátov.

 

Priamo vo Veľkom Borovom teraz nie je v podstate žiadne ubytovanie - dá sa prenajať celá chata (sú tam myslím 2 - Chata Jozef, plus ešte jedna), čo je asi nevýhodné na krátky pobyt a sú dosť drahé. Ja mám vyskúšané ubytovanie Roháčan v Hutách alebo bielaskala tiež nad hutami. Výborný penzión Pri veži sále nefunguje, je zavretý, nemá správcu, neviem, prečo, bol na najlepšom mieste hore na hrebeni. Ešte jeden penzión je dole ako sa ide do Kvačianskej doliny - penzion Borovec, ale ten pokiaľ viem tiež nefunguje. 

Ešte raz ďakujem za podrobné informácie. Urobím všetko preto, aby nezostali nevyužité ...