announcement-1-1534665069

Poznámka ku komentáru v príspevku https://www.nabezky.sk/node/72064

Mesto BB na trate v Starohorských vrchoch nezabudlo. Už boli v tejto sezóne niekoľko krát upravované, naposledy vo štvrtok. Povedal by som, že systém úpravy tratí je adekvátny záujmu, ktorý slovenská bežkárska verejnosť má o stav svojej obľúbenej aktivity. Nemáme ani systém financovania aký poznáme napr. z Rakúska kde sú trate povinne spoplatňované, ani nás nie je toľko ako v Čechách, kde počet bežkárov má dostatočne silný hlas na to, aby primälo samosprávy na financovanie pravidelnej údržby.

Okrem tejto "výhovorky" na peniaze sú tu aj logistické záležitosti. Mesto BB má rolbu na Králikoch a v tej oblasti sú úpravy naozaj dosť časté a kvalita tratí sa približuje k stavu v strediskách napr. v Česku. Trate na hrebeni Starohorských vrchov upravuje v rámci zmluvy s mestom BB stredisko Parksnow, použitím vlastnej techniky. V minulej sezóne trate v rámci takejto zmluvy upravovala rolba obce Donovaly. Myslím že oba subjekty by boli ochotné upravovať aj častejšie ak by dostali zaplatené, ale frekvenciu a ochotu upravovať tieto trate určuje aj fakt, že niektoré úseky už začínajú byť pre rolbu neprejazdné pre prerastajúcu vegetáciu. Práve včera som sa rozprával na túto tému so šéfom správy mechanizmov strediska Parksnow, ktorý mi toto povedal keď som sa ho pýtal či by nemohli robiť pri úpravách aj stopu pre klasikov. Vravel že stopovač majú, ale je momentálne nepoužiteľný, pretože sa pri jednej z úprav odtrhol. Spomínal, že ak nebude vegetácia odstránená z úseku Šachtičky - Izbica cez Žiare a úseku Izbica - Krčahy, tak v budúcej sezóne už sa tieto nebudú dať upravovať.

Tieto posledné dva problémy by sme dokázali odstániť aj sami, ak sa dohovoríme, že zaplatíme opravu stopovača (čakám na odhad ceny) a problém s vegetáciou vyriešime zopár brigádami pred začiatkom budúcej sezóny. Prosím aby sa ozvali tí, ktorí by mali záujem na takej brigáde sa zúčastniť. Takéto práce sú samozrejme bodované ;-)

Comments

Ahojte. Určite sa nedá byť vždy všade hneď ako padne pár cm nového snehu ale pri tak vyťaženej lokalite akou sú Šachtičky je to minimálne zvláštne keď tu bežkár nenájde perfektne upravené trate.

@ Sano Admin

Ano, v niektorých úsekoch si už ratrak s technikou veľmi predstaviť neviem. Jednoducho by to bolo natesno, ak vôbec.

Šachtičky využívam ako bežkársku lokalitu len zriedka, ale ak sa mi bude v určenom termíne dať, rád prídem pomôcť na brigádu - tak ako som bol trošku pomôcť chlapom na Kordíckej zvážnici. Ak budeš posielať nejakú pripomienku/pozvánku mailom - môžeš ma pridať na listinu príjemcov.