Ratkovské Bystré

Date: 
10 Feb 2018
Country: 
Slovakia
Region: 

Snow Situation

Classic style: 
good
Free style: 
unsuitable
Type: 
powder
Age: 
new
Wetness: 
moist
Snow at 500 m: 
10.00 (cm)
Snow at 750 m: 
35.00 (cm)
Trip Length: 
15.26 km

Ešte na hrebeni v Hnúšti vo výške 500 m.n.m. to vyzeralo tak, že tento okruh budem robiť bez bežiek. V sedle Brezina kam oko dovidelo (nie veľmi ďaleko, bolo pomerne hmlisto) bolo totiž takmer bez snehu. Na severných svahoch je možno 4 cm nového snehu. Kopce nad Hnúšťou sú aj dosť zdevastované pre polom, ktorý sa týmito končinami prehnal pred pár rokmi. V Ratkovej však už situácia vyzerala lepšie a v Ratkovskom Bystrom už bolo 10 cm síce vlhkého, ale nosného snehu. Po pomerne strmom výstupe k samotám Krúpovo ešte kúsok miernejšieho stúpania na zvážnicu vedúcu popod hlavný hrebeň tejto časti Stolických vrchov a odtiaľ už to bolo pekné bežkovanie väčšinou dolu kopcom až do dediny. Bohužiaľ celý deň v hmle, takže málo fotiek.

Comments

Aj pre toto mám to "bežkovanie poza humná  (BC)" tak veľmi rád. Žiadna naháňka, nevieš čo ťa čaká, objavíš nepoznané ... Veľmi pekne vybraný okruh. Že to nebolo ideálne? Jeden môj kamarád, horal telom i dušou, rád používa slogan: "Zážitok nemusí byť pozitívny, ale hlavne že je intenzívny". Tieto oblasti by potreboval spopularizovať. Verím, že mnohí sa tam cítili ako v raji.

Aj ja rád čítam správy z oblastí z hľadiska bežkovania málo známych.

Súhlasím aj s názorom, že Rudohorie má veľký turistický potenciál. Kedysi som tu myslím písal o idei urobiť bežkársku, minimálne upravovanú trasu (skúter so žehličkou) cez Rudohorie, s vhodne rozmiestnenými miestami na nocľah, aby sa dali robiť prechody systémom od chaty k chate. V lete by mohol byť chodník využitý na horskú cyklistiku. Myslím že ak by sa to dobre spropagovalo, prilákalo by to ľudí aj zo zahraničia.

Veľmi dobrá myšlienka. Ak by sa také niečo zrealizovalo, bolo by to fantastické. Cesty cez zanikajúce samoty sú turisticky veľmi zaujímavé a navyše, ak by sa to dalo napojiť na nejakú tu agroturistiku ... Samozrejme, nechcem mať veľké oči, ale začať rozhodne treba. Ak by sa čosi začínalo, aj keď som ďaleko, som ochotný akokoľvek pomôcť, či už propagáciou, alebo dotiahnutím kamarátov ... Držím palce.