Na stope jedného sna - okruh Hrbočky

O aktivitách o.z. Kordícky hrebenák sme sa na tejto stránke už čo to dozvedeli koncom minulého roka, keď sme boli oboznámení s plánmi na terénne úpravy tratí nad Kordíkmi. Do nástupu zimy sa členom organizácie podarilo urobiť neuveriteľný kus práce. Nie len že vyčistili a rozšírili starú cestu ponad lúky nad dedinou, ale navyše aj osadili drenážne rúry na miesta, kde cestu križovali dva potoky a cestu aj napojili na Kordícku zvážnicu. Tieto úpravy veľmi spríjemnili nástup od dediny na zvážnicu a na trasy vedúce na hrebeň, ale hlavne umožňujú plynulý zjazd zo zvážnice až po okraj dediny ponad lúky, bez nutnosti prekonávať potoky alebo strmý "pešník" prepájajúci zvážnicu so starou cestou.

 

Ambície združenia však siahajú ešte ďalej a dnešná úprava rolbou z Králik naznačila smer, ktorým chcú smerovať svoje energie v tejto sezóne. Upravený bol totiž okruh "Hrbočky," na lúkach pod vyššie spomenutou vyčistenou cestou (oficiálne zvaná Staronová). Bežkári naň môžu nastúpiť buď z parkoviska na konci bočnej ulice, kde bežne štartujú na Kordícku zvážnicu (zelaná značka na mape), prípadne aj z centra dediny kde nájdu miesto na zaparkovanie niekoľkých áut. Upravený bol aj 300 metrov dlhý pás kolmo k ulici, aby mali aj deti miesto na sánkovanie, čím sa víkendový fitness pobyt na Kordíkoch môže stať akciou pre celú rodinu.

Okruh na Hrbočkoch, ako aj ostatné existujúce a plánované trate, by chcelo združenie upravovať pravidelne a to použitím vlastného skútra s pripojeným valcom a stopovačom. Valec so stopovačom už si svojpomocne vyrobili a vyhliadnutý majú aj skúter, ktorý bude prívesné mechanizmy ťahať. Ako sa však dá v dobrovoľníckych organizáciach očakávať, aj v tomto prípade je problém pri zaobstarávaní skútra hlavne v nedostatku peňazí. Kordícky hrebenáci však veria, že aj túto prekážku sa im podarí s pomocou bežkárskej verejnosti prekonať. Informácie ako k ich úsiliu prispieť je možné nájsť na stránke združenia.

 

 

Na záver pripájame video z dnešnej úpravy, kde sa v zábere mihne tvár aj šoféra rolby Romana Chmelíka, ktorý obetavo a často krát v noci keď normálni smrteľníci spia, upravuje trate v Kremnických vrchoch.

 

Comments

Gratulujem!!!

Gratulujem! Dnes som neverila vlastným očiam, keď som videla kam smeruje rolba. Vyslovujem obdiv a nesmierne uznanie za kus dobrej roboty. Už teraz sa teším, keď na Hrbočkách usporiadam prvý kurz.
Vďaka Ingrid

Tu som sa dočítal, že tento stroj bol vyrobený na ťahanie nákladov, takže by snáď mal utiahnuť valec (motor má 55 koní). Tiež sa tam píše že ho kupujú radi hlavne v Rusku, pretože ako dvojtakt je spoľahlivejší ako štvortakt v mrazoch.

Tento výrobca zariadení na úpravu tratí tvrdí, že Yamaha VK540 by mal byť vhodným na ťahanie ich produktov. Vyslovene neodporúča vodou chladené modely, pretože sa vraj pri nízkych rýchlostiach typických pre úpravy tratí zahrievajú.

Odkiaľ ho máte ?? Ja sa oň tiež zaujímam. 

 

Gratulujem ku kúpe, kmotre :)

Nech spoľahlivo slúži!