Snohy - Hukava

Date: 
4 Feb 2018
Country: 
Slovakia
Region: 

Snow Situation

Classic style: 
good
Free style: 
unsuitable
Type: 
powder
Age: 
new
Wetness: 
moist
Snow at 750 m: 
20.00 (cm)
Snow above 1000 m: 
40.00 (cm)
Trip Length: 
15.71 km

Auto som nechal pri odbočke na Bratkovicu, kde na jednej strane lesáci odhŕňajú sneh kvôli skladu dreva a na druhej je tiež miesto na parkovanie, pred rampou na ceste ktorá smeruje na severný breh priehradného jazera. Snehu je už v týchto miestach okolo 20 cm, s cca 4 sm nového prašanu. Keďže ráno bol čerstvý a teplota bola okolo nuly tak sa lepil. Parafín na sklznici však umožnil napredovanie bez straty príčetnosti :). Pri Snohách už teplota klesla pod nulu a sneh sa prestal lepiť. Okolo Snôh bolo vidno stopy po bežkároch, niektoré aj čerstvé z dnešného dňa. Jednu staršiu som sledoval až na Hukavskú lúku, kde bol najvyšší bod dnešnej túry. Stopa pokračovala po vrstevnici smerom k horárni. Mierny sklon terénu a kopec lesných ciest v tejto oblasi sľubujú ďalšie pekné trasy na bežkovanie, ktoré treba ešte "objaviť". Od Hukavy cez Hukavský grúň kde sú dve strmšie miesta dnes v pohode zjazdné plúžením, inak až do doliny pekný a pohodový zjazd. Úsek od Snôh späť do doliny by som však už druhý krát schádzal inou cestou, pretože na tej po ktorej som išiel bolo dosť popadaných stromov.  Južne exponované svahy boli pod Snohami často krát bez snehu.

Comments

Prave spekulujem ako sa dostat dostatocne vysoko a oko mi padlo na cestu (asi asvaltku) hore Hukavskou dolinou, resp. jej odnožou s tokom 'Snoha'/Dežmová.  Nie je to beznadejne, v mape vidno nejake budovy a cesta vedie buď ku Záhorskej hájovni kde vidno lúky alebo končí na otočke v doline Dežmovej.

Nemáš nejaké znalosti z týchto miest?

Podla fotiek na Freemape, na chatu  Zahorska vedie asfaltka. Otazka vsak je, ci je prejazdna autom bez povolenia. Pri chate som raz bol davnejsie na bicykli, ale nespominam si, ze by som isiel po tej ceste tam, alebo spat, takze neviem ci a kde su tam zakazove znacky. Na Snohy sa vsak smozrejme da dostat autom, kedze su tam trvalo obyvane domy. Mam pocit, ze sa tam da autom normalne dostat aj "zozadu" od Hukavskej doliny, ale dlho som tam uz nebol, takze pomery sa mohli zmenit.