Softvérové problémy pri vytváraní správ

Presúvam diskusiu na túto tému sem, do fóra, čo považujem (možno mylne) za vhodnejšie miesto ako komentáre v správach.

Platforma, na ktorej je beží nabezky.sk (Drupal 7) "papierovo" ponúka možnosť nechať na server, aby načítané fotky boli zmenšené na požadované rozlíšenie. Tiež tam je nastavenie na maximálnu povolenú veľkosť súborov, ktorú máme nastavenú na 100 MB. Ako vidno, tieto nastavenia nie sú rešpektované a bude to vyžadovať istú investigatívnu prácu, prečo tomu tak je.

Mám pocit, že v minulej sezóne sme tieto problémy nemali, ale v lete sme presunuli nabezky.sk zo starého servera, ktorý bežal na dávno nepodporovanej verzii Ubuntu 14.x na najnovšiu 22.x. Okrem toho sme prešli z php verzie 5.5 na verziu 8.x. Tieto zmeny vyžadovali kopec práce s opravami nekompatibilít v kóde a táto "entomologická" práca stále pokračuje, zároveň zo snahou implementovať nové funkcie, ako je mapa upravenosti.

Tú vec s max veľkosťou súborov pri načítavaní považujem za kritickú, preto sa na to pozriem hneď.

Ideálne problémy s portálom aké tu diskutujeme by boli zaznamenané do nabezky projektu na Githube (klik na ozubené koliesko dolu na stránke), ale chápem, že nie každý vie ako tam reportovať problémy.

Čo sa týka vizuálnych defektov, ako je napríklad výškový graf prekrývajúci text, tak poprosím o URL konkrétnej stránky a bodla by aj snímka obrazovky. Asi zaslať poštou, ak reportér nechce vytvoriť záznam v Githube.

Ďakujem za trpezlivosť

Comments

Potvrdzujem problem so zobrazenim a prekrytim - ale ten som zatial ignoroval, lebo CTRL +  alebo minus to vyriesi a viem ze sa pracuje na podstatnejsich veciach :>)

Ale problem s velkostou suborov je fakt problemom, castokrat uz nemam silu a cas to riesit a preto je fotiek pomenej alebo sa tam dostanu len take ktore vidim ze maju < 2 MB.   S fotkami/otacanim sme bojovali uz aj minulu sezonu, som si isty.

Osobne by som velmi podporil  nejaky upgrade aplikacie - gps track je uz mozny len ked explicitne appku n-x otvorim a mam potom n uzlov, resp. zaznamenava priebezne jedine v pripade ze je appka otvorena na popredi.     Fotky su mozne len 'nalezato' a vytvoria sa v podstate len par-kB-ove ikonky ktore potom treba post-processingom doma alebo uz v kludovom stave  radsej zmazat a nahradit  <2MB subormi..   Tu podporu myslim aj financnu, inak len moralnu :>)

Zmena PHP verzie (inak mať toto leto ešte PHP 5.5 bol dosť security risk :)) či to že používaš Drupal nemá žiadny vplyv na max file size, ale asi sa Ti to prepísalo na defaultnú hodnotu (2MB) pri zmene servera. 

Ak vieš trochu po anglicky, tu máš jednoduchý návod ako to nastaviť na Ubuntu: https://docs.moodle.org/403/en/File_upload_size . Nedával by som tam ale 100MB či podobné čísla, to je ďalší security risk, lebo 100MB to môže byť už všeličo. Odporúčam nastaviť na 16MB, väčšie fotky ťažko niekto bude nahrávať.

Držím palce aj s inými úpravami.

"...inak mať toto leto ešte PHP 5.5 bol dosť security risk.." povedz mi nieco co neviem :-) Toto je dobrovolnicky projekt a je zazrak, ze po tolkych rokoch vobec este prislo k takemuto upgrade. Ak sa najde dobrovolnik, ktory sa bude venovat security review a este lepsie aj pripadnej impelemntacii, tak sa vobec nebudem hnevat. Nehovoriac o rezervach, ktore urcite existuju v optimalizacii kodu aby stranka bezala rychlejsie, a.t.d.

Dakujem za tip - problem bol naozaj v upload_max_filesize - a to ma mohlo napadnut aj sameho ;-)

Ahoj, rad som pomohol :). Co sa tyka nejakej systematickej pomoci, sam nie som ziadny IT expert, ani nemam vzdelanie v tejto oblasti. No tiez mam viac webovych projektov (v ratane non-profit veci) a kedze skusenosti so spolupracou s ludmi z IT oblasti su vylozene negativne (komunikacia 0 bodov, dochvilnost 0 bodov, casto hladanie zbytocne zlozitych rieseni aby si mohli vyfakturovat viacej hodin, a podobne) naucil som sa 95% veci vyriesit sam.
Rychlost stranky by mal zlepsit uz len ten server a PHP upgrade, pripadne (ak to este nerobis), tak skus viac cachovat, napriklad cez Cloudflare (aj bezplatny plan je dostacujuci). Kedze tu je 95% navstevnikov vracajucich sa, malo by to to vyrazne pomoct.

Ako admin moj email poznas, mozes pripadne napisat hocikedy, a ked budem vediet poradim. Akurat s dizajnovymi vecami moc neporadim, kedze pracujem s 90% s WordPress a 10% s Joomla, a s Drupalom vobec. Tym padom napriklad to prekryvanie co spominal uzivatel iPeter, co je urcite zalezitost zlej optimalizacie pre mobilne zariadenia, Ti nebudem vediet poradit ako vyriesit, kedze to sa bude robit v Drupale (pravdepodobne cez rozne pravidla zobrazovania rozliseni (max velkosti) roznych objektov podla velkosti obrazovky uzivatela). Vo WP by to bola relativne jednoducha zalezitost, v Drupale nemam tusenia :).

Tak ci onak drzim place, a verim ze budes s tymto hodnotnym projektom pokracovat. Sam som cez tuto stranky spoznal par paradnych lokalit na bezky, o ktorych by som inak nevedel...

To prekryvanie je skor vecou stylov/nastavenie obtekania (CSS) a netyka sa striktne mobilov, ja to vidim na PC..   Reprodukcia, pokial sa vam to zda byt OK:  CTLR+-  ladis velkost a dostans sa do stavu prekrytia.

jasne, to prekryvanie je css, len posledne ked som sa na to pozeral na zaklade upozornenia od ipeeter-a, som to tusim nemohol zreprodukovat. ipeeter, posli mi emailom znovu viac info, kde to vidis a na akom zariadeni.

Mam prtScr jpg z obrazovky pri citani spravy na PC kde je vidiet ten prekryv textu spravy obrazkom vyskoveho profilu, ale neviem ako ho poslat - poslanie spravy z tejto aplikacie cez formular  neumoznuje prilepit prilohu a samotnu emailovu adresu nie je vdiet.  Zreprodukoval som to v chrome prehliadaci pri citani spravy https://nabezky.sk/sk/node/387568

Podfla mna je to reprodukovatelne vzdy, len sa treba pohrat s nastavenim velkosti zobrazenia obsahu v okne prehliadaca cez ctrl & '+/-/kolecko mysi"

 

 

 

Uz mi kamarat poslal screenshoty, kde to vidim. Len musim pospekulovat, ako to na Mac-u budem ladit.

prekryv-100.png prekryv110.png

Trochu som sa pohral s css. Mozte overit ci vam graf este stale prekryva text? [@Jožo Sečík], mozes skusit aj ty? Najlepsie na tej mojej sprave z Javoria, ktoru najdete pouzitim tohoto filtra.

Je to vyriesene. Testoval som ale len na win verziach chrome a firefox - verim ze to staci.

Problem s overlapom "text vs vyskovy profil" vyzera byt vyrieseny OK.

 

 

A kedze sme pri rieseni SW problemov, dovolim si dat na zvazenie ci by nebolo mozne upravit aj prihlasovanie na stranku - vzdy ked sa prihlasim na PC, odhlasi ma to z apky v mobile a naopak. Bolo by mozne  spravit to tak aby som mohol byt prihlaseny naraz z viacerych zariadeni? Nie je to samozrejme kriticky problem, akurat ze to neustale prihlasovanie je trochu otravne ... Vdaka