Kuhschneeberg z Mamauwiese

Date: 
2 Apr 2023
Country: 
Austria
Region: 

Snow Situation

Classic style: 
excellent
Free style: 
unsuitable
Type: 
variable conditions
Age: 
new
Wetness: 
dry
Snow above 1000 m: 
5.00 (cm)
Trip Length: 
10.34 km

Na 10 výročie prvej písomnej zmienky o Kuhschneebergu na nabezky.sk sa mi tam na 3x podarilo konečne dostať.
Pre spestrenie z Mamauwiese, ale len zo zvedavosti. Určite je najlepší prístup zo sedačky v Losenheime, premäva medzi 9 - 16. Takto ušetríte kopu síl a času.

Neveril som celkom hodnotám stanice na planine, ktorá udávala 60cm snehu, Stuhleck a Wechsel sú pokiaľ viem skoro holé a rovnakej n.m.. Ale hodnoty sa menili podobne ako na stanici oproti - Rax Bergstation a potvrdilo sa!

https://lawis.at/station/?intro=false&region=Steiermark&focus=false&zoom...

Od Edelweishutte hneď nad koncom sedačky treba použiť 'traverzovú' cestu do mierneho stúpania, strmšia cesta vedie na Hochschneeberg , to nie je na bežky. Už na Mamauwiese na 1000mnm boli nejaké fliačky snehu ale optimizmus postupne vyprchal a prvé náznaky lyžovateľného snehu boli až na 'traverze' nad chatou. A potom aj skončili ale prezúvať sa mi už nechcelo, totiž tá traverza má dosť sínusovkový profil pred napojením na ,hlavnú' zdola z Klostertalu výrazne klesá.

Znovu malo zmysel obuť lyže až v poslednej serpentíne, už pod stenami planiny.

Zimná biela krajina začína veľmi zostra, ale až v ,bráne' na planinu keď sa cesta ostro otočí doľava a pokračuje v krajných depresiách a prvých závrtoch, v cca 1400mnm. Bola aj pomerne čerstvá skialpová single-stopa, tú so potom sledoval až ku domčeku HS a útulni Heinrich Krempel Hütte.

Keďže som sľúbil že sa vrátim na obed, bol som rád že mi vyšla aspoň hodina v zimnom kráľovstve. Zmienených 60 cm je vskutku luxusný základ a cca 15 cm novšieho snehu. A ten stále pribúda, hranica sneženia bola ráno cca 1200mnm.

Smerom dole som ušetril čas zjazdom po naklonenej rovine - zárez cesty je vyplnený šikmou masou špinavého firmu s kameňmi. Smerom hore by to bolo trápenie.

Podľa predpovede to je ešte minimálne na 2 týždne, podmienky boli hore skutočne úplne zimné.

Comments

Dakujem za tip, ta planina vyzera naozaj zaujimavo. Trasu som si prekreslil sem (neviem, ci spravne) a na tej mape sa da prepinat medzi viac vrstvami.

Áno, presne tak. Diky.
A [@dpeter] ma zmienovanu 10r správu aj príspevok, kde popisuje nástup z Losenheimu bez použitia sedačky - nájdete vo vyhľadávaní s 'Kuhschneeberg'.