V areáli bežeckého lyžovania Štrbské Pleso cez víkend odštartuje 64. ročník Memoriálu 24 padlých hrdinov SNP
Najstaršie pravidelne organizované preteky na Slovensku odštartujú už tento víkend 25.-26. februára 2023 v Areáli bežeckého lyžovania SNOW na Štrbskom Plese. Preteky organizuje klub TJ Tatran Gerlachov z poverenia Zväzu slovenského lyžovania.
 
Dvojdňový program 64. ročníka Memoriálu 24 padlých hrdinov SNP preverí pretekárov v obidvoch bežeckých disciplínach. V sobotu sa uskutočnia preteky FIS Slavic Cup s intervalovým štartom klasickou technikou. Ráno o 9:15 sa na štart postavia Ženy a staršie dorastenky, ktoré odbehnú 10 kilometrov a po nich o 10:00 vyštartujú muži a starší dorastenci na 15 kilometrovú trať. V sobotu pretekári získajú aj body do Pohára ZSL a zapretekať si môžu aj pretekári bez licencie v pretekoch OPEN, ktoré budú po pretekoch FIS.
 
Popoludní budú pokračovať preteky Pohára Zväzu slovenského lyžovania súťažami žiakov v dĺžkach 2 - 5 kilometrov klasickou technikou. V nedeľu odštartujú pretekári ďalšie kolo FIS Slavic Cup. Ženy od 9:15 pobežia 10 kilometrov a muži 15 kilometrov, všetci voľnou technikou s intervalovým štartom.
 
Vďaka umelému zasnežovaniu a nadmorskej výške sú trate na Štrbskom Plese vo veľmi dobrom stave a denne ich navštevuje množstvo rekreačných aj vrcholových športovcov. Organizácia medzinárodných pretekov si vyžiada aj niekoľko obmedzení.
 
V piatok 24. februára 2023 bude uzatvorený štadión a trate FIS vo Furkotskej doline po 14:00 hodine z dôvodu oficiálneho tréningu a prípravných prác. V sobotu 25.februára 2023 budú trate uzatvorené od rána do 15:00 a v nedeľu 26.januára 2023 od rána približne do 12:00 hod. Po uvedenom čase môžu návštevníci využiť trate až do západu slnka. Počas pretekov bude pre verejnosť prístupný iba 500 metrový okruh na Mlynickej lúke. Organizátori prosia o rešpektovanie pokynov organizátorov a všetkých fanúšikov bežeckého lyžovania pozývajú vychutnať si atmosféru medzinárodných pretekov.
Image: