Vyjadrenie OZ Kordícky Hrebenák

Ahojte , bezkari a skialpinisti,

 

 

V prvom rade, naše OZ KH Vám praje všetko dobré v Novom roku 2023! 

Doniesli sa k nám ponosy, že dostatočne neinformujeme alebo neodpovedáme na otázky bežkárov, preto sme sa rozhodli pre toto vyjadrenie. Poprosíme o zdieľanie nasledovného príspevku, aby sa dostal všetkým organizáciám alebo platformám, ktoré chcú posúvať informácie komunite bežkárov.

Najprv zhrnutie - naše združenie OZKH upravuje trate: Kordícka zvážnica po Tesnô, okruhy Hrbočky, okruh Školská, cesta na Tablu a keď nám to podmienky dovolia, budeme upravovať aj trať od Tesnô cez Bandošovo smerom na Kordícky vlek. Tieto trate sa snažíme upravovať každoročne, to sa nemení ani v tomto roku, len nie vždy to aktuálne podmienky dovolia. Aktuálne informácie vždy zverejňujeme predovšetkým na Facebooku Kordícky Hrebenák (tieto informácie sú voľne prístupné aj pre tých, ktorí nemajú FB konto - stačí si vyhľadať "Kordícky Hrebenák" cez Google a ten ho už nasmeruje na náš FB), úpravy trás dávame na portál nabezky.sk a aktuálne informácie o stave tratí sa môžete dozvedieť aj cez FB stránku a aplikáciu BBSK Za horami za dolami.

Vďaka zbierkam, projektom, 2%, vašim príspevkom sa nám podarilo v minulých sezónach zakúpiť štvorkolku a frézu, čo, ako ste iste postrehli, zlepšilo aj kvalitu tratí. Hlavne spomínaná fréza to posunula na úplne inú úroveň. Pokiaľ je to možné, trate upravuje aj ratrak zo ZAaRES, ktorý urobí prácu, ktorá sa so štvorkolkou urobiť nedá (napr. vyrovnanie trate v celej šírke). Mnohí z Vás - bežkárov, oceňujú prácu, ktorú robíme. Aj keď nám tento rok zatiaľ Perinbaba nepriniesla veľa snehu, myslíme si, že stav Kordíckej zvážnice bol na pomery celého BB kraja nadpriemerný. V minulom roku sme upravovali trate už každý 3. deň (ak k nám práve neprišiel ratrak ZAaRES). Je potrebné si zároveň uvedomiť, že úprava tratí tiež niečo stojí. V tejto ťažkej dobe, keď celý svet šetrí, lebo nikto nevie, čo nás čaká, je to o to náročnejšie. My sa snažíme  upravovať všetky trate, ktoré sa upravovali aj v minulosti, ale je to samozrejme veľmi závislé od aktuálnych snehových podmienok, či prípadnej ťažby. V posledných 2 rokoch, ako sme už informovali aj na FB, sa vyskytli dni s veľmi silným vetrom, ktorý nám na tratiach urobil veľký polom. Ten Štátne aj Mestské lesy tažia už 2 roky. V minulom roku sme nemohli upravovať trať od Bandošova po Kordícky vlek práve kvôli tažbe dreva, Tablu sme upravovali v minulom roku 14x štvorkolkou + 2x skúter. Zvykneme zasielať gps tracky a informácie o úprave trás všade, kde sa najviac združuje bežkárska komunita alebo nás o to požiadali. Nebránime sa posielať ich aj inam, ale budeme radi, keď aj vy bežkári informácie prezdieľate, čím nám pomôžete :).

 

Naše OZKH  tieto všetky aktivity vykonáva dobrovoľne bez nároku na odmenu. Niektorí naši členovia vstávaju v noci alebo skoro ráno a upravujú trate aj 4 a viac hodín a potom utekajú do práce, alebo z práce bežia upravovať neskoro večer. Tiež majú svoje rodiny a vážme si to. Za 1 sezónu štvorkolka nabehala cca 240 motohodín a 720km. Robíme to pre Vás aj pre nás, nadšencov, a vieme, že aj keď sa nedá vyhovieť každému, robíme to čo Vás aj nás v zime baví a spája...

 

 

Športu zdar a vidíme sa na trati. OZKH

 

Comments

Ďakujem za info.
Podlľa popisu sa nebude upravovať trasa Tesnô - G. Tunel. Čiže tento úsek si budeme musieť vyšlapať a zošlapať. Ak si dobre pamätám tak 4 kolka ešte ani raz nezbehla Z Kordíckej zvážnici Tesnô do Tichej, Bandošovo aj keď bolo dostatok snehu. Vlani spomínané lavičky /bezkar.sk/ a označenia tratí pre bežkárov tiež asi nie sú. Chápem nie je to jednoduché keď v OZKH sa tak veľa zmenilo. Držím Vám palce a tlieskam. Teším sa z Vašej práci a verím že Vám ľudia prispejú za vykonanú prácu. Tak ako som prispel ja. S pozdravom Váš vďačný užívateľ Jaroslav Murgaš.

Doplnenie odpovedí:

  1. Áno, Tesnô-G. Tunel momentálne nebudeme upravovať.
  2. Výčitka, že sme nešli z Tesného na Tichú, Bandošovo, Kordícky vlek – ako píšeme vyššie, minulý rok bola uzávera kvôli ťažbe a skôr sa tam štvorkolka objaviť nemohla, keďže ju máme rok. Tento rok ešte neboli dostatočne vhodné podmienky.
  3. Lavičky boli určené pre Kordícky rodinný chodník, kde aj boli na jar osadené. 
  4. Značenie tratí je pripravené, čakáme na dostatok snehu, aby ho bolo do čoho zapichnúť. Rovnaký postup plánuje aj ZAaRES na štadióne na Králikoch.

 

Ahojte.
Bod 1.
Ďakujem za info.
Ako viem v sezonach pred 2021 sa to občas podarilo prejsť na skutry a neskôr popadali tam stromy. Teraz je to vraj priechodné. Chápem nie je to dialnica. Práve naopak.
Bod 2.
Neberte to ako výčitku. Len sa zaujímam. Fandím nielen Vašej šikovnosti! Nespomenul som Kordícky vlek. Spomenul som úsek kadiaľ chodil ratrak zo Zaresbb. Čiže mimo ťažbu. Dúfam že ste zorientovaný. Ratrak chodí keď je dostatok snehu, čiže to množstvo by malo stačiť aj na 4kolku. Okrem toho vlastníte aj skúter... Tento rok už tadial išiel ratrak a vlani niekoľko krát!
Bod 3.
Kopia pravdepodobne vášho textu "Kordičan na bezkar.sk forum z 21. feb.2022" : Pustili sme sa okrem StartLabovej zbierky aj do grantu, ktorý nám všetkým dúfam prinesie ešte lepšie trate (fréza), lepšiu informovanosť na tratiach (informačné tabule) a miesta na oddych (lavičky).
Zrejme som nesprávne pochopil tie lavičky na bežkárskej stránke. Ospravedlňujem sa.
Bod 4.
Tabuľky že nie sú osadené zrejme vyžaduje viac ako 30 cm snehu.

Zaroveň sa ospravedlňujem za gramatiku! Písanie a táranie mi nešlo, ale podpísať sa viem. S pozdravom Váš vďačný obdivovateľ. Jaroslav Murgaš.