Prechod pohoria Vtáčnik - možnosti

Príspevok nadväzuje na diskusiu pod týmto príspevkom vo fóre.

Hlavným cieľom je identifikovať optimálnu trasu a iné okolnosti potenciálneho prechodu pohorím.

Moju predstavu o tom, ako by mohol byť prechod uskutočnený som nakreslil do tejto mapy:

https://umap.openstreetmap.fr/en/map/prechod-pohoria-vtacnik_722038

Niektoré úseky vedú po lesných cestách z vrstvy mapy lesných ciest NLC, ktorú nie je na mojej mape vidno a teda nemusia byť priechodné. Možno miestnych pomerov znalí budú vedieť, či sa dá po nich prejsť, alebo navrhnú alternatívnu trasu (nech sa páči, vyklikajte ju do mapy). Ja som sa snažil úseky, kde to podľa mapy bolo možné pri kreslení obchádzať. Aj tak si myslím, že sú tam také, ktoré by boli strmé na zjazd, ale nie je ich veľa. Podľa mňa smer prechodu by mal byť zo severu na juh, keďže smerom na juh to vyzerá od vrcholu miernejšie ... a do kopca nemám(e) problém s bežkami šliapať, aj keď je strmý - na rozdiel Dušana Grúňa, ktorý vraj (pokiaľ si dobre pamätám) raz vyjadril tento názor:
 
"Načo ísť do kopca, keď je ten kopec strmý..."
 
 

 

Comments

Raz som šiel na Vtáčnik z hotela Lomy (http://hotellomy.sk/), najskôr po modrej, a potom od Suchej Hory klasicky po červenej. Mal som obyč kombi bežky od Fisheru, po hrebeň fajn, no potom tam bol meter snehu a niekde sa prepadával, plus prišiel silný vietor a pár km pred vrcholom som sa musel otočiť, aby som sa vôbec vrátil späť :).

Hrebeň ako taký nie je strmý ani technický, až na jeden krátky úsek tesne pred vrcholom Vtáčnika v smere od Gríča (od Handlovej), kde sa aj bicykle nosia. Potom ešte malý kúsok v okolí Kláštornej Skaly, ktorý je skalnatý. S úsekov okolo Tatry a Suchej Hory čo si označil obchádzku by som veľké obavy nemal.

Problém na prechod tohto hrebeňa je skôr v tom, že tam vždy navalí veľa snehu, málokto tam v zime chodí (či už na pešo alebo na lyžiach, alebo hociako), a teda logicky je to extra ťažký terén. Podľa mňa je to jeden z tých hrebeňov kde je možno desať dní v roku taký sneh, že sa dá v pohode na bežkách prejsť (napríklad keď je fajná vrstva fest tvrdého a na to napadne trochu nového snehu, ale nie pol metra, ako tam často napadá).

Ak to niekto skúsi dajte vedieť, sám som zvedavý či sa to dá reáne za deň prejsť.

dakujem za komentar. Tvoju trasu som vyznacil (snad spravne).

Ahoj, držal som sa modrej značky až po hrebeň. Tým pádom som sa napojil až pri vrchu Suchej Hory. Je ale pravda, že záverečný úsek na modrej bol viac-menej priamo cez les, čo síce v daných podmienkach nevadilo, no trasa čo si vyznačil ty dáva väčší zmysel (keďže si sa vyhol prevýšeniu navyše).

Uvidíme, či ešte niekto niečo k tomu napíše. Hrebeň Vtáčnika mám moc rád, jeden z hlavných dôvodov je práve to aký býva v zime opustený :). Prekvapilo by ma ak by tu niekto napísal že ten hrebeň na bežkách prešiel. Ale uvidíme...

Zistil som, ze Sucha hora sa da obist po ceste, ktora kopec obchadza zo zapadu - teda aspon podla NLC. Takze som na mape vyznacil aj ten variant. Ak je vsak Sucha hora zaujimava (napr. ak je odtial vyhlad), tak zaujemca moze sledovat turisticku znacku (cervenu alebo modru - podla toho odkial ide).

...k pocitu pritazlivosti pohoria pre jeho "opustenost" sa tu asi prizname viaceri :-)

No pozeral som na freemap /hot map/ kade sa chodí najčastejšie  hore.Možno   by som skúsil štart  dedinka Kľak  po zelenej značke hore no je tam strmý úsek jedine použiť stúpacie pásy.Potom pred Partizánskou chatou odbočiť do ľava na zvažnicu ktorá ide na hrebeň medzi Klaštornou skalou a Vtáčnikom.Od Prievidze z Lehoty pod Vtáčnikom  prísť autom do  Baškovej doliny ísť po ceste potom sa napojiť na žltú značku na Vrvavu a ísť po zelenej značke hore no tiež jedine mať stúpacie pásy.

Dokreslil som tieto tvoje varianty. Kadial by si sa vracal? Ci to su nastupne varianty a koncil by si vo Velkom poli?

No ako píšeš Veľké pole alebo ísť na Kanie studne a po žltej značke do Prochoti , prípadne ako si vyznačil do Novej Lehoty.No boh vie ako tam sú aktívny pri odhrňaní lesných ciest.To by mohol byť problém. 

Vdaka za tip. Ako som vedel, tak som to zaznacil do mapy. Trochu som to prisposobil, aby to bolo bezkovatelnejsie

Do mapky som vyznacil dalsi pristup cervenou:  Po zvaznici z Lomov az pod Tatru, na modru cyklo resp. na cervenu znacku-magistralu.

Tiez som kriklavou zelenou doplnil traverzovku spopod Tatry smerom na bocny hreben Balatom-Buchlov.

Na zaklade vybehu https://nabezky.sk/node/421491