Ako použiť informácie v portáli na plánovanie túry na bežkách

Tento príspevok popisuje niektoré nástroje v portáli, ktoré je možné použiť pri plánovaní bežkotúr. Jeho cieľom je oboznámiť jeho návštevníkov o možnostiach, ktoré portál v tomto smere poskytuje.

Okrem správ od bežkárov a informáciach o úpravách, ktoré získavame priamo z rolieb a skútrov upravujúcich trate, je dobrým zdrojom informácií snehová mapa, ktorú raz za týždeň publikuje SHMÚ. Napríklad dnes bola zverejnená mapka, ktorú je možné nájsť (po miernej úprave) v sekcii sheh -> mapa. Zobrazuje sizuáciu po odmäku, ale bohužiaľ pred ostatným snežením, ktoré aj keď slabé, predsa len v niektorých častiach Slovenska bolo dostatočné na to, aby zmenili situáciu o jeden až dva stupne našej škály (nevhodné, obmedzené, dobré, výborné), smerom k lepším hodnotám.

Ďalšou pomôckou, ktorú používam je plánovač.  Používam ho tak, že nájdem oblasť, ktorá ma zaujíma a po kliknutí na tlačítko vpravo hore a zvolení nadmorskej výšky, sa na mape vyznačí oblasť s hodnotou rovnakou, alebo vyššou ako je tá ktorú som zvolil.

Použitím týchto nástrojov a snímok z kamier môžem zistiť alebo odhadnúť, že v Kremnických vrchoch je situácia dobrá až výborná od n.m 900 m v severnej časti pohoria, v južnej od 1000, že na Látkach sa dá bežkovať na okruhoch, ktoré sú aj upravené a odhadujem že aj okolo Bykova by sa malo dať. V Lome nad Rimavicou to podľa novo-pridanej kamery SHMÚ vyzerá biedne, sneh na svahu pod Čierťažou nevidno.

V Nízkych Tatrách sa dá na Čertovici a podľa snímok z kamery na Táľoch usudzujem, že by mali byť zjazdné trate už od Jarabej. V Starohorských vrchoch by som bežkovať nešiel asi nikam.

Na východe Slovenska by sa asi malo dať v nadmorských výškach nad 900 - 950 m, čiže napríklad pri Spišskej Novej vsi by som skúsil ísť bežkovať okolo Muráňa a možno aj na Grajnár. Inde situácia vyzerá dosť biedne.

Pre zhrnutie, okrem správ od bežkárov a z rolieb sú k dispozícii tieto zdroje info:

stránka s kamerami

mapa snehovej pokrýky

databáza trás a upravovaných tratí

 

Comments

Super, že si spravil osvetu, ani som nevedel, ze su tu take nastroje dostupne.

Všetko super, až na odhad stavu okolo Bykova - pár úsekov pre 'stonemen', viď moja správa z utorka :>)
Dodal by som pre inšpiráciu že používam ešte ďalšie pomôcky: - údaje zo staníc shmu o napadnutých zrážkach ktoré vidno v grafoch prakticky okamžite (prípadne na radare aj vopred :>)
- lesné cesty - http://cmaps.gpsteam.eu , vrstvy outdoor/nlc , prípadne mapy pre orientačné športy