Veľká Javorina

Date: 
22 Feb 2016
Country: 
Slovakia
Region: 

Snow Situation

Classic style: 
good
Free style: 
limited
Type: 
variable conditions
Age: 
new
Wetness: 
moist
Snow at 500 m: 
5.00 (cm)
Snow at 750 m: 
10.00 (cm)
Snow above 1000 m: 
20.00 (cm)

Posielam ešte raz zábery z Veľkej Javoriny zo soboty 20.februára 2016, pretože som ich nie celkom správne nahodil. Teraz sa budú dať pohodlne prezrieť. Ešte dnes v pondelok ráno 22.2.2016 bola Veľká Javorina biela, no dnešný teplý deň asi urobí so snehom poriadok aj tam... Je nádej, že od  stredy sa opäť ochladí a v týchto končinách sa opäť terén do soboty zabelie. S pozdravom Skol, Jaro.    

Comments

Musím pochváliť fotodokumentáciu! Škoda, že chýba gpx. a teda aj zobrazenie trasy na mape.

Trasa je jednoduchá, od Holubyho chaty 905 m n.m. po červenej značke (Cesta hrdinov SNP  Dukla-Bratislava) až po Vrch Slobodných 687 m n.m.cez Dibrovov pomník a späť po lesnú komunikáciu V. Javorina - Hrabina( križovatka  s označením ČR, okres Uherské Hradiště, bola na zábere zo dňa 14.2.2016). Odtiaľ doľava dlhým klesaním cez Kamennú búdu až na

Hrabinu - po hlavnú cestu Strání - Slavkov. Záleží na množstve snehu,
či sa dá ísť až na Hrabinu cca 550 m n.m. S návratom späť na Holubyho
chatu ku autu sa dá prejsť po týchto trasách počas dlhšej "vychádzky"
aj vyše 30 km. Veľká Javorina má výhodu väčšej nadmorskej výšky, keď
sa dá pri nedostatku snehu v nižších polohách urobiť 4 km okruh poza
vysielač vo výškach 905 m n.m. až 970 m n.m. so štartom a cieľom pri
Holubyho chate. S pozdravom Skol, Jaro Struhár, Bošáca časť
Zabudišová.

Kedysi zvykli upravovať trasy ratrakom z Novej Lhoty na Javorinu, do Topoleckej a Vápeniek. Tento rok už neupravujú?

V tomto roku  zatiaľ upravovali trasy len od Holubyho chaty  smerom ku Kamennej búde na Morave  a okruh poza vysielač. Smerom do Novej Lhoty nie. Moraváci mali  možno jedenkrát upravený úsek z Novej Lhoty na Starú Myjavu. Bolo málo snehu, a tak úprava neprebiehala.  Pred zimnou sezónou boli smelé plány upravovať dlhý úsek Vrbovce- Stará Myjava-Veľká Javorina- Hrabina- ponad Březovú na Mikulčin Vrch - Vyškovec - Kykula - Zabudišová. Ja bývam v Zabudišovej a pri dostatku snehu u nás bežkujem väčšinou smerom na Kykulu cez Dúžnik -Vyškovec-popod lyžiarske vleky na Lopatu (za Mikulčiným Vrchom)-Lopenícke sedlo-Veľký Lopeník-rozhľadňa a späť. Krásna trasa dlhá jedným smerom cca 20 km, spolu 40 km. Som už 18 rokov externým pozorovateľom SHMÚ, meriam u nás zrážky, výšku snehu, posielam mesačné výkazy. V skúšobnej prevádzke je aj automatická meteostanica, ktorá meria zrážky a teplotu, údaje sú prenášané do SHMÚ cez satelit. Sem tam na Regine Bratislava počuť ráno pri predpovedi počasia údaje o teplote v Bošáci. Mám na trase umiestnené 4 snehomerné tyče - posledná na V. Lopeníku a pravidelne dávam Paľovi Faškovi, Paľovi Beránkovi a Tiborovi Podberskému údaje o výške snehu v Bielych Karpatoch.  Už nám chýba len poriadna zima, aká bola v sezóne 2005/2006, keď som nameral na Dúžniku a V. Lopeníku vyše 150 cm snehu-celá snehomerná tyč bola schovaná v snehu, na Zabudišovej 440 m n.m. sme mali vtedy maximum 93 cm. Odkiaľ si ? Poznáš trochu túto oblasť ?

Som z Bratislavy, ale rodicia maju pod Javorinou chatu, tak to tam poznam. Vela krat som isiel trasu Javorina - Vrbovce, alebo Javorina - Myjava, raz az do Brezovej pod Bradlom. Par razy som bol aj smerom na Mikulcin vrch. Zo Zabudisovej som isiel viackrat na Lopenik, ale len peso, na bezky sa mi to zdalo prilis strme. Najviac sa mi vsak pacili upravovane trate okolo Novej Lhoty. Tuto zimu som este na Javorine nebol, preto sa pytam, ci su tie trate este upravovane, lebo podla tych fotiek to nevyzeralo  :).

Nazdar, téma meteostanica a počasie:

Znovu keď pozerám teplotnú mapu či snažím sa zistiť či sneží (napr. na Javorine :>),  nevidím tú oblasť.

Sledovať podmienky viem podľa Malého Javorníka v M.K. a    podľa teplomeru na webcame skibezovec.sk.  Tam napr. práve teraz v cca 700 mnm  mrzne -0.2 (resp. možno sneží), u nás na Javorníku v M.K. je +1,2  .  Zodpovedá to teplotnej mape z met.hu čo som vtedy raz skopíroval, kde vidno jasne oblasti kde mrzne.

Viem nájsť len Bošácu - zrejme zmienenú vlastnú stanicu, v 330mnm a +5. 

Existuje aj stanica v regióne v nejakej zaujímavejšej nadm. výške?  Ako nájdem info z meteostanice Bošáca z "prvej ruky" neobalenú nejakým reklamným sajtom?

Lebo je to aj o dosť bližšie za snehom ako Hohe Wand či Schneeberg...

Vďaka za info

 

 

Ahoj, 

je to škoda, že majiteľ Holubyho chaty na Veľkej Javorine Martinček- pochádza z Blavy neinštaloval aspoň webkameru. Určite by ju mal, keby fungoval lyžiarsky vlek, no ten je závislý len od prírodného snehu, keďže nie je voda na výrobu umelého snehu. Automatická meteostanica u mňa v Bošáci -Zabudišovej 440 m n.m. je skoro rok v skúšobnej prevádzke, údaje má k dispozícii len SHMÚ, sem tam hlásia ráno na Regine teplotu vzduchu u nás. Priamo na stránke je len tých niekoľko meteostaníc so stálou službou, kde je každú hodinu aktualizovaný stav počasia. Idem na deň otvorených dverí, musím ich nejako dokopať, aby boli údaje o teplote a zrážkach u nás  viditeľné pre všetkých záujemcov.  Tie údaje z Bošáce 330 m n.m. sa dajú nájsť kde ?  To asi nebude oficiálny údaj, včera boli u nás vo výške 440 m n.m. podľa môjho teplomera maximálne len + 2 st.. Bol som na Považskom Inovci, kde boli na kóte vo výške 1042 m n.m. o 15:00 hod. - 2 st. - je tam teplomer, ktovie, dokedy zostane...na Slovensku je to tak... Nablízku v Bielych Karpatoch nie je žiadna meteostanica s dostupnými info ako napr. M. Javorník, Piešťany akurát tá naša automatická, bez dostupnosti verejnosti, čo je na škodu. Pekný deň, Jaro.