announcement-1-1534665052

Čaute !Som začiatočník no kukam kukam a nevidím zmienku o lyžiarskej výstroji teda okrem lyží palíc viazania...mňa by skôr zaujímala výbava osobná,oblečenie príp.čo zo Sebou...keď aj teda viac ako menej...vie mi niekto na túto tému viac info?

Comments

Ja sa riadim podľa princípu viacerých vrstiev. To znamená že namiesto hrubého svetra a prešívanej bundy si dávam zo dve tričká z dlhým rukávom (najlepšie z nejakých inteligentných umelých hmôt - bavlna nie je dobrá) a mikinu. Navrch dávam buď vetrovku - ak sú teploty nad -4, alebo teplejšiu bundu ak sú teploty nižšie. Počas túry dolaďujem počet vrstiev tak, že ich z tela odoberám a pchám do batoha keď mi je teplo a z batoha vyťahujem a obliekam ak očakávam že sa telo bude ochladzovať (po skončení výstupu, pri zjazdoch...). Pre tepelný komfort veľa urobí aj šál okolo krku, ktorý dokáže o pár stupňov nižšie posunúť hranicu, kedy si už beriem teplejšiu bundu namiesto vetrovky. S rukavicami je to obdobné - pri vyšších teplotách tenšie (prstovky) a pri nižších palčiaky. Ak nejdem na upravované trate, tak vždy nasadzujem protisnehové návleky. Čapicu mám jednu tenšiu a kombinujem ju s kapucňou ktorú mám na bunde/vetrovke, alebo - ak je veľká zima - tak beriem pletenú teplú čiapku. Nohavice nosia ľudia rôzne. Niektorí používajú voľné turistické, niektorí nohavice z elastického materiálu. Spodky obliekam keď teploty klesnú pod -10, ale to bude individuálne.

V batohu nesmie chýbať vosková sviečka a to aj keď má človek lyže so šupinami, ak sú teploty pod -10 tak beriem aj nízkoteplotné vosky (tuším zelený). Ja mám šupiňáky takže s mazaním sa veľmi nezabávam, ale pre lyže s hladkou sklznicou treba mazať inak. O tom snáď napíše niekto iný.

Ďalej je dobré nosiť aj lepiacu pásku, nožík a zápalky. Lepiaca páska sa hodí na opravu zlomenej palice, prasknutej topánky a podobne. Nožík na výrobu oštepov ak by bol človek nútený brániť sa proti divokej zveri, prípadne ju loviť ak by sa ocitol na miestach, kde mu nefunguje banková karta. :-)

Potrava - to je asi individuálne, ale nemala by chýbať termoska s teplou tekutinou.

Poznámka: toto odráža skúsenosti bežkára ktorý nechodí na trate výkonnostne trénovať. Ten typ bežkovania má svoje špecifiká a tie sa odrazia asi aj na výstroji bežkára.

Ďakujem za pomerne výstižnú odpoveď ...už je jasné že môžme si pridať ešte rôzne veci do výbavy...čelovku,kuklu ten šál veľmi dobrý podnet....ja keď mám niečo na krku tak mi je teplejšie a nemusím byť moc naobliekaný...ešte tie okuliere môžu byť teda aj uzavreté v nepriaznivých podmienkach keď duje by som si asi zbalil....ako každí normálnejší turista či aj ten lyžiar je lepšie mať ako nemať aj z tým oblečením veru radšej môcť zobliecť ako si nemať čo obliecť a mrznúť v nižších teplotách...díky za podnet....Sano. ;)

Ja osobne mam nallepsiu skusenost namiesto klasickeho salu nosit hodvabny sal - samozrejme 100%.prirodny. Ma viac vyhod:

1. Nizka hmotnost ( jeden kus okolo krku 45x180 vaha 34gr a jeden mensi 8gr na os.hygienu)

2. Skladnost a rychla manipulacia v terene (je to prva vec, ktoru strhavam zo seba ked sa trosku zahrejem - jednoducho zhuzvem v dlani a schovam do vacku)

3. Moznost rychleho prepratia  a ususenia na chate z obcerstvenim. Navyse mydlom napeneny sal v tomto stave vynikajuco posluzi ako v beznom rezime hubka na vykonanie rychlej osobnej hygieny (odvtedy nenosim vlhcene utierky, iba jeden 8 gramovy mini salik ktory sluzi ako potitko a na bivaku pre intimnu osobnu hygienu z kuskom mydla).Vtedy mam zo sebou samozrejme balicek z malym pb varicom, miskou a vifonkou...  Prezitie noci v menej komfortnych podmienkach pochopitelne pyta viac potrieb, ale o tom inokedy...

Este jednu vec mam rokmi overenu hlavne z niekolkodennych pochodov - nikdy nezabudnem pribalit jeden par suchych ponoziek v niekolkych mikrotenovych pevnejsich sackoch. Ocenite hlavne v pocasi ked je nieco nad nulou, riadne prsi a este do toho fuka. Vdedy premoknu aj tie najodolnejsie topanky. Na utulni vyzujem, natiahnem suche ponozky, na ne sacky a znova topanky. Noha sa dostane razom do tepla a sucha. Zaroven sa rovno na nohe topanky vysusia a to isto rychlejsie, ako keby ste to robili klasickym sposobom.