announcement-1-1534665052

Prognóza vývoja počasia do 1.februára 2016

Nad Pobaltím, západnom Rusku a nad Ukrajinou sa bude zdržiavať rozsiahla tlaková níž a nad východným Atlantikom sa bude udržiavať tlaková výš. Medzi týmito tlakovými útvarmi bude k nám prúdiť studený vzduch arktického pôvodu. Zatiaľ studené prúdenie nemá takú kadenciu ako som predpokladal, ale nakoniec sa arktického vzduchu predsa len dočkáme a to dňa 18.1.Teploty vo výške 1500 m dosiahnu sumu 15 stupňov pod nulou. Každé takéto extrémne ochladenie je spojené s inverziou, čo znamená, že teploty na rastlom teréne môžu byť o 10 stupňov nižšie, čomu zodpovedá  mráz do výšky - 25 stupňov
Nás však zaujíma čo bude potom. Najnovší model predpokladá, že oteplovanie, ktoré nastane od 19.1.bude len veľmi pozvolné. Sumu - 5 stupňov dosiahne okolo 25.1.Za ten čas bude relatívne pokoj.Bude len malá oblačnosť, alebo polojasno až jasno a bez zrážok.Jedine dňa 20. 1. sa môže vyskytnúť slabé sneženie.
Po 20.1.je jedna veľká neznáma, kedy scenár vývoja počasia môže mať rôzne podoby.Avšak najpravdepodobnejšie bude to, že pribudnú snehové zrážky pričom teplota vo výške 1500 m sa bude udržovať v rozsahu od - 10 do nuly, čo je dlhodobý priemer za mesiac január.