Bezovec: Lúky nad Starou Lehotou

Date: 
13 Jan 2021
Country: 
Slovenská republika
Region: 

Snow Situation

Classic style: 
good
Free style: 
unsuitable
Type: 
powder
Age: 
new
Wetness: 
dry
Snow at 500 m: 
10.00 (cm)

Nočné sneženie v oblasti Bezovca nás obdarilo zhruba piatimi centimetrami prachového snehu a tým vznikli v oblasi lúk nad Starou Lehotou priam ideálne znehové bežkárske podmienky. Teda zhruba päť centimetrový tvrdý základ a na ňom päť centimetrov prachového, alebo skôr páperového snehu. A k tomu rozľahlé lúky s mäkkým trávnatým podkladom ...  No čo viac si dolniacky bežkár môže priať? Ešte počasie. To dnes chvíľami vyžadovalo trošku zaťať zuby, pretože na hrebeni fúkal divoký nárazový vietor, ktorý miestami metal do tváre pichľavý sneh a miestami rozohnal mraky a nechal zaliať bielučkú perinu teplučkými lúčami zimného slniečka. A pre tých, ktorí nevedia, kde sú lúky nad Starou Lehotou: Z parkoviska pri autobusovej zastávke Bezovec sa treba vydať po červenej turistickej značke smerom na Marhát a zhruba po 100 metroch sa riedky porast stratí a ukážu sa zasnežené lúky končiace až za horizontom Dominových kopaníc.

Comments

dobra sprava po slabej minulorocnej zime, skoda ze to je iny okres :-) Pojdem teda skusit z Vytokov smerom pod Marhat. Inovecky hreben po Bezovec musi byt idealny

Ahoj,

z Výtokov som to ešte neskúšal, ale v hornej časti, teda či už Gonove lazy, alebo Jelenie jamy by to mohlo byť na bežkovanie použiteľné.  Ja tiež nie som z okresu NM, takže riskujem. Zatiaľ som žiadne kontroly po ceste na Bezovec nevidel. Samozrejme, nechodím cez Hornú stredu a Lúku, ale cez Banku a Ducové. Počas pracovného týždňam na Bezovci skoro nikto nie je, takže sa mi to zdá "bezpečné". Ale, samozrejme nechcem Ťa navádzať na zlé.

Tono