Na Malachovskej zvážnici chystajú geofyzikálny prieskum

Podľa článku v Sme sa zdá, že Lesy SR pracujú na oprave zosuvu cesty vedúcej z Pršian cez Grófov obed pod Zlatú studňu. Konkrétny dátum opravy v článku nie je uvedený, ale je dobré vedieť že ten problém niekto rieši. Tu je citát z článku:

Hovorca LESOV SR Vlastimil Rezek konštatoval, že geológovia si už v predchádzajúcom období terén prešli. „ Idú robiť geofyzikálny prieskum a vypracujú podklady pre projektantov. Vyzerá to na dosť nákladnú záležitosť, preto sa tu nedá robiť nič narýchlo, či s nejakými čiastkovými riešeniami,“ konštatoval Rezek. Podľa neho riešenie problému nejaký čas potrvá, čo však nezávisí iba od snahy LESOV SR: „Na tejto akcii je zainteresovaných viacero strán a výsledný čas bude sumárom aktivít všetkých zúčastnených.“

Comments

Vdaka za uzitocnu spravu. Dnes som poslal e-mail s prosbou o popisanie aktualneho stavu v tejto veci hovorcovi Lesov SR, p. Rezek-ovi. Ked sa nieco dozviem, rad budem informaciu zdielat. Ak sa podari, najblizsi vikend mi snad vyjde cas aj na spravu z terenu.

Skvele. Ak by sme ako zdruzenie mohli nejako pomoct, tak to radi urobime.

Vcera som sa konecne dostal do terenu (bohuzial v neskorsiu poobednu hodinu, tak prosim ospravedlnte znizenu kvalitu fotiek) Na Malachovskej zvaznici ma cakala miestami blatista cesta pokryta vrstvou listia ale celkovo by som stav zhodnotil ako velmi dobry. Existujuce rigoly efektivne odvadzali vodu cez zvaznicu (napriek blatistemu terenu a napadanemu listiu. Viac vody stalo len asi na dvoch miestach. Lesy SR v tejto oblasti aktivne tazia drevnu hmotu co mozno vidiet aj na postavenom 'vleku' na zvazanie kmenov do doliny a novej 'vyrubanej' casti svahu v dolnej polovici zvaznice. Asi na siestich miestach su po stranach zvaznice vyrubane kmene alebo kopy mensich kmenov a konarov. Opravte ma ak sa mylim ale na zvaznici bola doteraz jedna rampa a to v casti 'Pod Lietadlom'. Teraz k nej pribudla dalsia a to tesne nad lyziarskym vlekom. Obidve boli zatvorene.

Pri vystupani az k casti zvaznice poskodenej zosuvom ma bohuzial necakalo ziadne prijemne prekvapenie. Zvaznica je v tomto mieste nadalej neprechodna a ako sa dalo ocakavat s postupom casu, poskodeny je este o nieco vacsi kus zeme ako pri prvotnom zosuve.

Do dnesneho dna som nedostal odpoved od hovorcu Lesov SR, p.Rezek-a. Moju otazku mu preposlem este raz a ak sa dockam najakej odpovede, budem ju zdielat.

Je teda jasne ze Malachovska zvaznica bude v nadchadzajucej zimnej sezone bezkarom chybat, co je velka skoda. Ostava dufat, ze buduci rok sa spolocnymi silami podari poskodeny usek na Malachovskej zvaznici opravit a turisti / sportovci z blizkeho aj sirsieho okolia si ho budu moct vychutnat v celej krase.[[wysiwyg_imageupload:177:]][[wysiwyg_imageupload:178:]][[wysiwyg_imageupload:179:]]

Vdaka za cerstve informacie a fotky. S p. Rezekom som v minulosti komunikoval (tykalo sa to povolenia na upravu trasy v Malych Karpatoch) bez problemov, takze snad sa este ozve.

Dnes mi prisla e-mailom odpoved od hovorcu Lesov SR, pana Rezeka, ktoru v uplnom zneni pripajam:

LESY Slovenskej republiky sú podnikateľský subjekt zriadený najmä na obhospodarovanie štátnych lesov. Podnik nie je dotovaný štátom, naopak, každoročne odvádza do štátneho rozpočtu okrem daní z príjmu aj mimoriadny odvod zo zdaneného zisku vo výške od 6 do 20 miliónov eur. Prvoradou povinnosťou vedenia podniku je preto zabezpečenie dostatku finančných zdrojov na pokrytie prevádzkových nákladov a zabezpečenie dostatočného zisku na splnenie odvodu predpísaného zákonom o štátnom rozpočte.

Napriek uvedenému podnik investuje aj do neziskových projektov, ktoré slúžia verejnosti a jeden z nich je práve oprava Malachovskej zvážnice.

V súčasnosti už bola vykonaná obhliadka geológom a bolo uskutočnené výberové konanie na dodávateľa projektu. Pôvodne navrhovanú cenu za projekt viac ako 50.000 € však podnik neakceptoval a našiel lacnejšieho projektanta. Oprava zvážnice je zaradená do predbežného plánu investícií na rok 2016 odštepného závodu Slovenská Ľupča.

Takze HURAAA, zda sa predbezne DOBRA SPRAVA ;) Moj osobny nazor/postoj je, ze aj ked sa jedna o statny podnik, rad by som pomohol bud dobrovolnym prispevkom alebo ucastou na pomocnych pracach pri oprave zvaznice. Verim ze by som nebol jediny a ze ludi vyuzivajucich tento usek na sport/rekreaciu s podobnym postojom by sa naslo viac.