Panoramaloipe - Mariensee

Date: 
18 Mar 2015
Country: 
Austria
Region: 

Snow Situation

Classic style: 
excellent
Free style: 
excellent
Type: 
hard pack
Age: 
unknown
Wetness: 
unknown
Snow at 250 m: 
0.00 (cm)
Snow at 500 m: 
0.00 (cm)
Snow at 750 m: 
0.00 (cm)
Snow above 1000 m: 
25.00 (cm)

Stopy cislo 6 a 7: Mariensee bergstation - Marienseer Schwaig - Dreilandereck.

Na tejto trati su stale vyborne podmienky, sneh je suvisly a dostatocny. Miestami odmak ale do vikendu to este bude stale asi velmi dobre. stvorsedacka v stredisku Mariensee Bergstation stale jazdi. Sezona by mala koncit 22.3. takze nas caka posleny vikend sezony.

Comments

Asi by sme si mali urobit na portali sekciu znamejsich trati v Rakusku, kedze tam chodi tolko nasich bezkarov. Mapku ktoru pripajam som nasiel na www.loipeninfo.at kde sa da zistit napriklad aj to, ze (v sucasnosti?) je pouzitie trati bezplatne (ak spravne rozumiem co to tam pisu).

mapa je správna, dnes som siel cislo 6 a 7. velmi popularna je cislo 1 a zaroven najvyssie polozena kde je najdlhsie sneh a aj vtedy ked v celom SR sneh nie je.

Dnes som platil tak ako inokedy 6 euro za vstup plus 7 euro - jazda hore a dole 4 sedackovou lanovkou na Mariensee Bergstation (inde sa nechodi lanovkou tak tento poplatok odpada) co je mimochodom vlastne lacnejsie nez na priklad takato jazda na Dedovku v Oscadnici kde som nedavno bezkoval na hrebeni. Listok navyse dava 1 euro kredit do restauracie Steyersberger Schwaig. V Steyersberger Schwaig bola moznost nechat si navoskovat bezky za 4 eura (iba niektore dni v januari a februari bola tato sluzba). Parkovanie je vsade zdarma. vo fore na stranke sa pise, ci niekde netreba pouzit retaze (casto na Stayersberger Schwaig ked nasnezi). Mozno prave tam dneska havaroval moderator:

http://vas.cas.sk/clanok/11303/hroziva-havaria-znameho-slovenskeho-moder...

Poplatok za vstup sa plati podla mna vzdy, lebo sa o to denne staraju, su tam vsade satne, chlapik sedi v kase. poplatok je aj pre urbarnikov ktorym sa plati najomne za uzivanie trati.

Na tomto linku k panoramaloipe sa pise aj o stave trati (11 a 13 teraz nemaju sneh):

http://www.loipeninfo.at/default.asp?tt=WELAND_R11

osobne som dost prekvapeny, ze nikto sem este nedal prispevok z bezkovania v rakuskom Ramsau am Dachstein a okoli. Je to top oblast na bezkovanie v Rakusku a z BA je to tam blizsie a pohodlnejsie nez do Vysokych Tatier, chodia tam trenovat nasi reprezentanti v bezkovani a biatlone. Pricom casto sa tu objavuju prispevky az z Dolomitov...

Osobne o inych strediskach okrem Panoramaloipe a Ramsau neviem, nieco by malo byt na ladovcoch, top lyziarskych strediskach a v Tyrolsku ale to uz je take improvizovane podla mna. Panoramaloipe by som urcite zaradil na stranku.

 

Ahoj, ak myslis status frei, tak to znamena, ze trat je otvorena a nie ze je bezplatna :). Bezplatna byva velmi zriedka, zvacsa po nejakej vichrici alebo hustom snezeni, kym ju stihnu upravit. Osobne sa mi 6 eur za vstup zda vela na to, co tam ponukaju. Takisto pristup nie je uplne optimalny, nakolko usek 11, kde je najlepsi pristup autom je takmer vzdy nezjazdny. Ked je nahodou aj zjazdny, tak zvycajne byva sneh aj v Malych Karpatach.

Ked budem mat niekedy cas, tak pospisujem info o niektorych bezeckych strediskach v Rakusku.

aaaa, tamten frei :)

tak cislo 11 je skor do poctu, ako pristup na panoramaloipe z vlaku v semmeringu. 

6 euro na den je asi viacej v prepocte ako tyzdnove karty v inych strediskach v zahranici, ale sem malokto asi chodi na tyzdnove pobyty, v 13tich pristupovych bodoch sedia 7 dni v tyzdni ludia v kasse, navyse sa urbarnikom plati najomne a tamti z okolia Viedne asi budu "drahsi" a aspon na trate nikto nebeha, parkovanie je zadarmo, kazdy den upravuju trate, vsade su šatne, niekde sa aj voskuje, webstranka kazdy den aktualizovana. aj takto by som sa pozrel na cenu listka.

ahoj,

 

suhlasim s Edym.

Na Pezinskej babe je napis o 2eur dobrovolnom prispevku. Ja ho rad davam. Ale ak si zratam stav a dlzku upravenej trate ( 3km a 5 km okruh) vs. tych 50 km a luxusny stav trate na Panoramaloipe tak jet skvely deal. ( je to podobny deal  ako rocna dialnicna nalepka u nas a v AT :)   )

 

Ku inym moznostiam:

Uz som daval prispevok z udolia Mury, kde ale tento rok snehu nebolo. Ked je, tak strojova stopa je samozrejmostou (na trase ktora je normalne znama ako cyklocesta Murtal Radweg)

V lyziarskych strediskach Kreischberg a Lachtal kam chodievam su ale perfektne urobene dvojstopy + siroky pas na korcule, kombinovatelne 3+4 km okruhy. Predpokladam ze podobny standard bude vo vacsine zjazdovkovych stredisk.

6 Eur na Panoramaloipe je v pohode, clovek tam moze stravit cely den na roznych trasach.

Mna osobne nebavi x-krat bezat jediny okruh.

Podľa snehových pomerov by mali snáď (dúfam) ťahať až do 29.3. aspoň podľa http://www.schischaukel.net/oeffnungszeiten-preise-winter/

to je lyziarske stredisko, tam by mali tahat mozno do velkej noci kludne ale kedze sme bezkari na stranke www.loipeinfo.at je zatial oznam:

Saisonende ist am Sonntag, den 22. März 2015. Wir bedanken uns bei allen Grundeigentümern für das Entgegenkommen und wünschen unseren Gästen noch einige schöne Langlauftage.

v minulosti sa to zvyklo podla pocasia predlzovat, ale to by uz napisali aktualizaciu, takze asi nie :(

 

To  neznamena, ze bezkovat sa nebude dat, ale len to, ze nebudu upravovat trasy.

aha, a nebudu tam lesnici s traktormi, polovnici s puskami alebo nejaki farmari s kravami, psami a brokovnicami?

To neviem, ale bezkoval som tam aj mimo sezony. Osobne by som radsej isiel na Skalku.

treba na skalku zimne gumy? zrovna som dnes prezul auto.

Myslim, ze bez problemov zvladnes aj na letnych. Len by som sa netlacil na horne parkoviska, kde este mozno bude lad.

ahoj,

 

bol som na Skalke cez vikend, dasa vyjst az hore po suchej ceste.  Bezkovanie celkom ok, je to makke , nielen pocasim ale aj slabou upavou ale da sa. Na severnom okruhu  su vacer miesta bez snehu, na slnecnej strane. Plus tam uz beha medved...