announcement-1-1534665050

Nerozumiem tejto opakujucej sa poznamke, dnes rozsirenej o fotku. Preco tam bezkari nemozu/nemaju parkovat? Patri to parkovisko k zjazdovkam, vlastnia tu plochu? Vsak bezkari su rovnaki navstevnici ako zjazdari. Nerozumiem dovodom. "Pipomíname bežkárom smerujúcich na Babu autami, aby prinajmenšom počas víkendov parkovali na spodnom parkovisku, pri hlavnej ceste (pod motelom). Pripojená fotografia zobrazuje typickú situáciu ráno na hornom parkovisku. Všetky autá viezli bežkárov."

Comments

Dobra otazka.

Parkovisko ma o.z. LK Baba v prenajme, pokryvajuc tieto naklady z penazi vybratrych predajom listkov na vleky. Ako vidno, tato "nepisana dohoda" nepocita s tym, ze parkovisko obsadia auta bezkarov, ktori LK Baba nepomahaju splacat tento prenajom. Preto sa zda byt fer aby "prinajmensom cez vikendy", ked je horne parkovisko vzdy plne, parkovali neplatiaci bezkari na dolnom parkovisku.

Pripomeniem, ze LK Baba doteraz vzdy vychadzali bezkarom v ustrety pri upravach okruhov ked napadne prilis vela snehu na upravu skutrom (ktory je navyse uz dva roky "v zabehu"). Nemuseli by to robit.

Ja v tom nevidim problem, ked idem bezkovat cez vikend tak auto nechavam pri ceste, cez tyzden ked je parkovisko neobsadene nechavam si ho odparkovane tam. Inak k tej sobotnej fotke, kludne mohli ist upozornit tych ludi a vysvetlit im situaciu.

Tiez s tym nemam problem. Ja vacsinou parkujem dole, lebo hore to byva plne, ak nepridem hned rano. Len som netusil, ze LK Baba ma to parkovisko prenajate, nie je tam ak si dobre pamatam ani ziadna tabula na to upozornujuca. A kto nesleduje nabezky.sk, ten sa to ani nedozvie, akokolvek vela bezkarov "kompromitujucich" fotiek na tejto stranke bude. Otazka na okraj: Od koho maju parkovisko prenajate, kto je majitelom pozemku?

Parkovisko patrí lesníkom a myslím, že zmluvu uzatvoril LK Pezinok s vrcholnou organizáciou v B. Bystrici, Mám nezaručenú informáciu, že nájom činí 8 000 EUR ročne.

Podľa mňa keď sú dobré snehové podmienky treba začať vyberať aj od bežkárov vstupné na okruhy, je ich stále viac a nenechávať to na dobrovoľný príspevok, ako je to teraz, ale predávať lístok podobne ako lístok na vlek v pokladni už na parkovisku, visačka s lístkom na krku - dobre viditeľná, napríklad od budúceho roku, tak ako sa to robí aj na Panoramaloipe (primeraná cena, napríklad 2 eurá) a samozrejme starať sa o okruhy pre bežkárov. Kto bude chcieť ísť bežkovať na druhú stranu na Čmeľok alebo smerom na Biely Kríž ostane parkovať dole. Prípadne sa dohodnúť o zľave pre tých, čo majú kúpenú kartu STOPA NA BEŽKY.SK a podobne. Myslím si, že okolie Pezinskej Baby má potenciál na rozšírenie ďalších bežkárskych tratí. Prajem pekný deň.

Čo teraz komentujem nezmamená, že navrhujem bežkárom parkovať na uvedenom parkovisku. Chcem len poznamenať, že o.z. Slovensko v pohybe prispelo v tomto roku AŠK Pezinku (to je klub, ktorý prejavuje minimálny záujem napríklad o využitie skútra na úpravu trasy Baba Biely kríž) sumou 400 EUR na úpravu aj uvedenejtrasy. Čo tak prehodnotiť dobudúcna rozdelenie príspevku aj pre LK Pezinok , ktorý v tejto sezóne upravil ratrakom zvážni u na Konské hlavy?

 

S LK Baba má naše združenie dohodu, že budeme platiť za práce, ktoré vykonajú pre bežkárov. Princíp financovania bežkárskych tratí v rámci programu Stopa je ten, že peniaze vybraté predajom visačiek ako aj tie, ktoré máme z 2% z daní od bežkárov sú posielané "do pohorí", ktoré si bežkári sami určia. V prípadoch, keď je v pohorí viac organizácií ktoré udržujú trate, sa riadime dodatočnými informáciami. Napríklad v Malých Karpatoch sú to údaje, ktoré sme získali z dotazníka. Tam veľké percento bežkárov naznačilo, že okrem úpravy trasy Baba-Biely kríž majú záujem o úpravu okruhov, čo bol aj dôvod, prečo sme poslali zmienenú čiastku do AŠK Pezinok, ktorý ich upravuje. Okrem toho sme mali pripravené peniaze na úpravu hrebeňovky, ale k tomu - ako všetci vieme - nedošlo.

Čo sa týka idei prispievať z peňazí združenia na parkovanie, tak aj v tom prípade sa budeme riadiť želaniami bežkárov, ktorí majú visačky alebo prispeli na budovanie tratí iným spôsobom. Problémom pri navrhovanom riešení asi ale bude to, že LK Baba je tiež o.z. a nemajú ľudí na to, aby kontrolovali či autá, ktoré doviezli bežkárov majú (napríklad) na skle nálepku, potvrdzujúcu že na parkovanie prispeli. Neviem si ani predstaviť čo by robili ak by zistili že to tak nie je.

Návrh na povinné spoplatňovanie okruhov musí byť smerovaný do AŠK Pezinok. Možno by bolo dobré, ak by ich niekto upozornil na túto diskusiu, keďže pochybujem že ju sledujú.