Baba-sedlo pod Javorinou (smer Zochova chata)

Date: 
2 Feb 2015
Country: 
Slovakia
Region: 

Snow Situation

Classic style: 
limited
Free style: 
unknown
Type: 
variable conditions
Age: 
unknown
Wetness: 
unknown

Stopa od Baby smer Zochova chata striedavo rozryta od pesiaka, obcas sa da stretnut par metrov neporusenej stopy, ked mal asi slabu chvilku.

Rozmyslam, ze by bolo nacase pokusit sa presadit cez CHKO, alebo niekoho, kto by v tom vedel pomoct, osadenie tabul aspon v najfrekventovanejsich castiach M. Karpat, ktore by upozornovali chodcov, ze v zime v lese nie su sami.

Comments

Obavam sa, ze schodnejsia cesta je osadzovat tabule a podobne "instrumenty" cielene na zlepsovanie podmienok na bezkovanie svojpomocne, po konzultacii s majitelom pozemku (Lesy SR), nejakou obcianskou organizaciou. Kedze podmienky na hrebeni M.K. pre bezkarov sa snazi zlepsit nase zdruzenie Slovensko v pohybe, dobrovolnici sa mozu k nam pridat - spolu dosiahneme ten ciel rychlejsie.

Mala pomocka pre svojpomocne osadzanie ceduliek by mohla byt, keby sa tu na portali nabezky.sk umiestnil stiahnutelny subor s predpisanym textom, ktory by si mohol kazdy stiahnut, vytlacit a vziat so sebou spolu s nejakym pripinacikom...Mozno by stacilo nieco ako "Dakujeme ze nam nesliapete po stope..."

"... keby sa tu na portali nabezky.sk umiestnil stiahnutelny subor..."

Viem ze tento navrh sa snazi pomoct veci, ale ja pisem o tom, ze vsetci bezkari by mali niest svoj diel zodpovednosti za formovanie prostredia, kam sa chodia rekreovat. Rady sa lahko dava, ale toto iste "sa" ich potom nedokaze zaviest do praxe.

Dufam ze budem spravne pochopeny - nas stat je v takom srabe akom je preto, lebo mame vela ludi so skvelymi napadmi, ale malo z nich je ochotnych tieto napady aj uskutocnit.

Po tejto socio-psychologickej odbocke budem konkretnejsi. V pripade tychto cedul sa musi najst niekto, kto:

1. zisti, ci je v (prinajmensom bezkarskej) komunite pre osadenie vacsinovy konsenzus,

2. ziska povolenie od vlastnika pozemkov,

3. urobi graficky navrh ktory si da pripadne odobrit vyssie spominanou bezkarskou komunitou,

4. necha cedule vytlacit,

5. osadi ich do terenu,

6. po sezone ich z terenu odstrani.

Zda sa ze je to hrozne vela prekazok ktore treba na ceste k osadeniu cedul preskakat, ale ak je na ulohu viac ludi, vsetko sa da.

<zaciatok marketingovej vsuvky>Preto je tu program Stopa - aby aj ti, ktori sa priamo nemozu fyzicky na diele zucastnovat, mohli tak urobit "virtualne", darovanim dvoch percent z dani, alebo kupou visacky.</koniec marketingovej vsuvky>