Baba - Biely Kríž

Date: 
31 Jan 2015
Country: 
Slovakia
Region: 

Snow Situation

Classic style: 
excellent
Free style: 
limited
Type: 
powder
Age: 
new
Wetness: 
moist
Snow at 250 m: 
35.00 (cm)
Snow at 500 m: 
40.00 (cm)

Po včerajšom snežení pripadlo v Malých Karpatoch minimálne 30 cm nového snehu. Vyrazili sme z Pezinskej Baby, kde boli ratrákom so stopovačom upravené okruhy. Ratrák však urobil len okruhy, pod Konskými  hlavami začínal panenský sneh a začalo ísť do tuhého - pri prešľapávaní sme sa zabárali miestami až po kolená. Našťastie sa z mikrobusu z Pezinka vysypalo neuveriteľných cca. 40 bežkárov, ktorí sa postupne striedali. Prešľapávanie skončilo až pri obchvate Somára, ktorý bol prejdený snežným skútrom a jeho stopa pokračovala až po Salaš. Od Salaša bola už len stopa robená bežkármi. Po občerstvení na Bielom Kríži sme pokračovali v stope urobenej po asfaltke po Vypálenisko odkiaľ sme zišli po pripojnej asfaltke a zeleno značenej trase k amfiteatru Rači. Zatiaľ najlepšia bežkovačka v Malých Karpatoch v tomto roku - super počasie: slnečno+bezvetrie.

Comments

Dakujeme za preslapanie stopy. My sme si v panenskom snehu vyslapali len Somara a preto si vieme predstavit aka to bola drina.

Môžem len potvrdiť veľmi dobré podmienky dnes na hrebeni, celkom boj bol stúpanie na Konské hlavy, kde bolo snehu viac než dosť, niektorý aj napešo, ďalej sme už prešľapávali so striedaním na špici ako v pelotóne, až po obchvat Somára. Na výšku snehu som si pri príležitosti včerajšieho sneženia spravil na palici meter, a nameral som od 45 do 65cm snehu na Hrebeni až po Kamzík, kde bolo všade aspoň tých 50cm. Ťažko to šlo s palicami dnes, bolo treba vysoko dvíhať. Na Konských hlavách som prešľapal obchádzku tých 100m na Gašparovú a potom späť na červenú ale nikto ma zo skupinky nenasledoval, viac sa ím páčil zjazd medzi stromčeky a konáre. K tomu skútru čo prebehol trasu zrejme večer alebo v noci, to bol taký smiech cez slzy, po obchvate Somára sa to síce zrýchlilo, ale tam bol podklad pevný, ďalej to ale skúter vyoral na niektorých miestach až takmer na hlinu alebo podmočený sneh, a už na pohľad to kazilo dojdem z výletu.  To nehovorím o tom že s tým skútrom prebehol cez mostík cez potok na Salaši, ten to ale našťastie ustál. Ale je to boj s veternými mlynmi, ak nie je sneh tak po lesoch behajú motorky a štvorkolky, ak napadne sneh tak do 20 -30 cm, tak sa tam premávajú terénne autá, a keď je viac tak skútre. Už som stretol raz na červenej aj kone na vychádzke, to bol ten skúter čajový odvar oproti tomu čo ostalo po koňoch. Zážitok bol aj ranný spoj mikrobus na Babu, sme sa zmestili tak, (nehovoriac o tom že sme určite prekonali rekord na tento typ mikrobusu) že keby chcel ísť ešte aj Frešo na bežky, tak ostane vonku s dlhým nosom, a možno by dostal rozum nechal by ísť hore aspoň jeden veľký autobus alebo dva malé. Aspoň niečo pri tej biede spojov na Babu.

[[wysiwyg_imageupload:142:]][[wysiwyg_imageupload:143:]][[wysiwyg_imageupload:144:]]

O potrebe priamej linky Bratislava - Baba sme tu uz v minulosti diskutovali. Ak by niekto dokazal sformulovat navrh riesenia, tak mozme (o.z. Slovensko v pohybe) poslat na BSK ziadost o jej zriadenie. Z toho co tu uz bolo povedane to znie tak, ze novy spoj by mal premavat len cez vikendy a len ked je na hrebeni sneh(?). Casy kedy by mal spoj premavat a kde by mal mat v BA zastavky tu musi navrhnut niekto kto je z BA.

Autobus by sa uzivil kazdy weekend, nie len v zime.  Turisti a bezci sa vyvazaju aj v lete.

Paradoxne na Zosku sa da dostat viacerymi priamymi spojmi.

P.