Západný okruh a okolo Vlčieho

Date: 
23 Jan 2015
Country: 
Slovakia
Region: 

Snow Situation

Classic style: 
excellent
Free style: 
excellent
Type: 
variable conditions
Age: 
old
Wetness: 
moist
Snow above 1000 m: 
30.00 (cm)
Trip Length: 
25.26 km

Dnes som štartoval z Krahúľ, pretože som už dlhší čas chcel urobiť Západný okruh BS a okrem toho som chcel helfnúť organizátorom Bielej Stopy s nahadzovaním snehu na Vlčom. Vyštartoval som s lopatou v ruksaku, čím som možno vytvoril novú odnož nášho športu - lopatlon. Ostatné dve zimy nasvedčujú, že bude pravdepodobne stále populárnejší - nanešťastie.

Snehu bolo na lúkach okolo Krahúľ pomenej, ale bežky som nasadil už v mieste kde moja trasa križovala zjazdovku a neobanoval som. Bežkárska trasa cez Frajungy - ako miestni nazývajú hrebeň medzi Krahuľami a Skalkou - je solídne vysnežená, aj keď doobeda bol sneh tvrdý a teda zostupovať zhora by asi nebolo príjemné. Poobede však sneh zmľandravel - treba si podľa toho plánovať túru. Od Skalky po hrebeni je trasa na jednotku pre korčuliarov, aj klasikov. K chate Obrázok som schádzal od Václaváku skratkou (Dirháb), ktorá je v spodnej časti zľadovatelá a asi 150 M pred príchodom k chate je biedne vysnežené miesto. Pokračoval som však ďalej s tým, že južne orientovaný úsek trasy okolo Vlčieho bude mať ešte menej snehu. Asi 2 km od chaty obrázok som jedno cca 50 metrové našiel a nahádzal naň sneh. Keď som končil, prišiel zhora skúter s troma brigádnikmi. Tí pristáli podo mnou a hneď sa pustili do práce.

Po skončení nahadzovania som pokračoval okolo Vlčieho až na rázcestie kde trasa Západného okruhu odbáča doprava. Potešilo ma, že tadiaľ prešiel dávnejšie skúter a niekto dokonca prešliapal stopu až po Krahule. Snehu bolo na tomto úseku dosť až po rázcestie, kde doľava odbočuje zvážnica k vrcholovej stanici Krahulského vleku. Od toho bodu po Krahule už je snehu málo a kde-tu sú zľadovatelé miesta s trčiacimi kameňmi, ale zišiel som to na bežkách.