Hradisko - 3kk

Date: 
22 Jan 2020
Country: 
Slovakia
Region: 

Snow Situation

Classic style: 
excellent
Free style: 
unsuitable
Type: 
variable conditions
Age: 
old
Wetness: 
dry
Snow at 250 m: 
0.00 (cm)
Snow at 500 m: 
25.00 (cm)
Trip Length: 
4.76 km

Úžasný traverz Somára, do 30cm stuhnutého snehu a dobrá stopa bez traktorizácie.

Na foto vidno rozdiel výšky snehu ktorý nastáva okolo Hrubého vývozu a ktorý omieľam, ale smer Salaš-Bk niekto evidentne skúsil. Na kamenných bežkách sa dá aj tu, od pondelka rána je to lepšie kvôli snehu zo stromov a mrazu.

Chcel som urobiť v mape dobre vyzerajúci okruh okolo kopca Malý Javorník (ďalší), traverzom ponad Vyvieračku až po Zlatú studničku. Ale zdalo sa mi že príliš klesám a vrátil som sa, stopa nebola. Ale niekedy v blízkej budúcnosti sa tam pozriem - pozná niekto?.

Comments

Dobrá správa, že na traverze okolo Somára je až 30 cm snehu. V tejto časti by sa dal urobiť pekný okruh z Kozieho chrbta po zelenej na Košarisko a potom po modrej na salaš alebo po neznačkovanej ceste cez Horvátku na červenú značku k Silnického prameńu. Včera som bol na babe a išiel som zo Záhoria a smerom od Záhoria je v Karpatoch viac snehu ako z druhej strany - od Jura a od pezinku.

 

Vlado J

Dobrá zvážnička - traverza Somára, je aj zo Záhorskej strany /treba odbočit z Kozieho chrbta kusok za zelenou tesne pred strminou na červenej, mierne do lava/ -kedže sneh je na tejto SZ strane lepší a dá sa nou vrátit aj do sedielka pred hlavným vrcholom somára a kružit teda tu v pomerne velkej výške. Len táto zvážnička je málo používaná a známa, takže je to vždy dost drina tu dáku stopu urobit a udržat.,kedže aj tu padol les a je tu väčší nápor SZ vetrou..

Oba tipy su super, takze hned 3 pre mna nove okruhy.  V pripade posledneho  som zmateny,  zijem v tom ze zo Z je Somar zabraty vojskom - mozno viaceri by ocenili presnejsie how-to.

Ano zo zapadu je to vojenskom obvode. Davam si na to pozor ked tade chodim Andy

...je to síce voj. pásmo, ale máme dnes vôbec vojisko? :-) ... je to však taká hraničná oblast a nikdy sa ztoho nerobilo nič ortodoxné.......roky rokuce som tadial chodieval či z bežkami či bajkom, a aj po tej nižšej asfaltke ktorá lemuje turecký vrch, jeho cvičebnu zónu /tankodron/, zo strany od hrebeňovky a končí až kdesi nad Pernekom. Je to skor taká rekreačná oblasť papalášikou... zavánajuca dnes stavom skryte sprivatizované....  Inak lahšie ju nájdeš, ked traverzuješ Somára po klasickej línii smerom na Babu, tak po kiláčkiu traverzy po lavej ruke je nenápadná spätná cestička do sedielka pred somárom ....a zo sedielka pokračuje dole na západnú stranu, po dákych 800metroch vyusti na uvedenú západnú zvážničku. Do prava potom už príliš klesá ku prepadlému a do lava je prakticky rovná a vráti ťa na červenu na Kozí chrbát  /blízko k zelenej odbočke na Prepadlé/.

Najlepšia kvalita snehu býva aj okolo vrcholu Volhoviska Stopy /lyžiarske/, tam často robia aj skauti, čo chodia do roztrusených chatiek v tejto lokalite.

Ano okolo Somara to mam rad su tam pekne rovne useky a byva tam dobry sneh. Trocha sa
Mi tam pokazila doprava. Chodim z Lozorna odtial je pre moto cesta na Kosariska uzavreta . Z Borinky je to rozbite. Ak je dost snehu idem na bezkach uz z Lozorna. K tym vojakom, zapad od Somara - je to vo Vojenskom pasme. Teraz je nejaky zakon, niekto mi hovoril ze mu na bajku dali pokutu. Jasne ze zasiel hlbsie nebol na okraji. Ked je to ich pasmo snazim sa to respektovat prilis tam nezachadzam. Som este starsia skola mam to nejako v krvi aj ked o kvalite zakonov sa da hovorit vela a dlho.