Montana - Sachticky - Polianky

Date: 
15 Jan 2015
Country: 
Slovakia
Region: 

Snow Situation

Classic style: 
excellent
Free style: 
limited
Type: 
powder
Age: 
new
Wetness: 
dry
Snow at 750 m: 
12.00 (cm)
Snow above 1000 m: 
20.00 (cm)
Trip Length: 
28.05 km

Dnes som startoval zo Spanej doliny (obec sa vraj volala Montana v stredoveku), kedze som tam uz davno nebol. Sneh je uz priamo v obci, ale lyze som niesol v ruke az na Sachticky, kedze som zvolil najkratsiu trasu nahor a snehu nebolo tak vela aby som sa prepadaval. Na Sachtickach pod smrekmi snehu nie je vela, ale netreba sa dat odradit. Ja som postupoval vychodnou trasou po hrebeni, presliapavajuc (ak sa to tak da nazvat) stopu v cca 2-3 cm prasane na tvrdom starom snehu, po ktorom presiel skuter este pred nocnym snezenim. Sneh drazal, nelepil sa a bol rychly aj na supinacoch takze som rychlo napredoval popri Matiasovi (socha Zliabkara), cez Kram az na razcestie chodnikov nad Poliankami (pozri mapu). Okolo Hrubeho vrchu som sledoval stopy bezkarov. Na lukach nad Kramom su miesta kde je sneh vyfukany, ale aj tam ho je dost na bezkovanie. Noveho prasanu je tam na miestach kde nefukal vietor okolo 6 cm na starom snehu hrubky okolo 20 cm - idealne podmienky. Korculiari budu vsak asi sklamani kedze trasy nei su upravene. Dokonca na cerveno znacenom chodniku stahuju drevo a v smere na Kozi chrbat bolo pocut aj zvuk motorovych pil. Vracal som sa popri vodnom zdroji a pri razcestniku Krcahy-Kovacka som sa spustil po ceste dolu smerom Balaze. Po nej som siel asi 1 km a pri lesnickej maringotke som zabocil doprava mierne do kopca.

Tuto trasu som presiel v lete ne bicykli a vtedy ma napadlo, ze by to bola pekna alternativna bezkarska trasa k tej upravovanej po ktorej bezne bezkujeme - aby sa clovek nemusel vracat po tej istej tam aj spat ak startuje napriklad na Sachtickach, kam sa aj vracia na ceste z Donoval. Neviem preco ju neupravuju, kedze rolba je na Donovaloch a od Matiasa sa ku Krcahom-Kovacke vracia po tej istej trase ktoru uz upravila na ceste tam. Myslim ze by to bolo pre bezkarov spestrenim a pre rolbu by to nebola bohvieaka zachadzka.

Tato alternativna trasa sa pripaja na nasu staru znamu bezkarsku na luke pri Matiasovi. Odtial som pokracoval smerom na Lucky pod Jelenskou skalou a na tejto casti trasy bola uz pekna bezkarska stopa na klasiku, ktora ma doviedla az do sedla Dolny Sturec. Odtial som sa spustil dolu, po nenarusenom prasane v "bezkarskom opojeni" takmer az do Spanej doliny.