Pohodová turistka v Bielych Karpatoch počas celého roka

Je jedno či je leto, a či zima, ľudské telo potrebuje bez rozdielu ročného obdobia dostatok pohybu. Oblasť Bielych Karpát rozliehajúca sa na pomedzí Českej a Slovenskej republiky je príkladom toho, že je možné vybudovať turistické okruhy, ktoré sú využiteľné počas celého roka. Pešia turistika, bicykel či bežky. V Bielych Karpatoch si prídu na svoje milovníci akejkoľvek formy turistiky.

Biele Karpaty vám ponúkajú hneď niekoľko turistických okruhov využiteľných celoročne

Medzi kopcami Bielych Karpát sa nachádza hneď niekoľko turistických okruhov, ktoré sú vhodné na turistiku na horských bicykloch, pešiu turistiku či zimný aktívny oddych na bežkách. Spolu s pohľadom na jedinečnú prírodu a malebné domčeky medzi kopcami vás na týchto okruhoch čakajú aj viaceré náučne chodníky, na ktorých sa môžete dozvedieť niečo viac o danej lokalite a obciach v nej ležiacich. Najväčšiu trasu tvorí Belokarpatská bežkárska magistrála, ktorá zahŕňa až 35 kilometrov tratí. Ak si netrúfnete na taký dlhý okruh, môžete využiť aj niekoľko kratších, napríklad Novolhotsko–staromyjavský okruh či Horňácko-kopaničiarsky okruh. Počas zimy je časť z týchto tratí udržiavaná a upravovaná rolbou, čo vytvára ideálne podmienky na pohodové chvíle strávené na bežkách.

Ideálne miesto pre rodiny s deťmi

V Bielych Karpatoch sa nachádzajú aj menšie horské strediská a lyžiarske areály, ktoré sú vhodné pre rodiny s malými deťmi alebo začínajúcimi lyžiari. Areály sú umiestnené ako na slovenskej, tak na českej strane Bielych Karpát (Skiland Stará Myjava, Ski Aral Nová Lhota, Lyžiarsky areál Štrbáň, Ski areál Filipov, Lyžiarsky areál Mikulčin vrch alebo lyžiarske stredisko Veľká Javorina).

Doprava na bežecké okruhy

Oblasť medzi českou Novou Lhoty a slovenská Stará Myjava ponúka najviac upravených bežeckých tratí a tiež 2 ski areályPočas 1,5h sa sem môžete dopraviť autom z Bratislavy a za 55 minút z Trenčína. Dostupnosťou teda oblasť patrí medzi ideálne miesto na predĺžené víkendy.

Špeciálna mobilná aplikácie prináša do turistiky nový rozmer

Všetky trasy sú poctivo značené, pričom sú využité aj moderné technológie. Pred podujatím sa na výlet na bežkách, bicykli alebo pešo si do vášho chytrého telefónu stiahnete špeciálnu aplikáciu, ktorá vás prevedie po chodníkoch v Bielych Karpatoch a odporučí miesta, ktoré stoja za návštevu. Takto získané informácie vám povedia, kam ďalej vzhľadom na váš cieľ, pričom prinesú aj pár informácií o danej lokalite. Turistika tak nadobudne úplne iný rozmer.

Všetky informácie o možnostiach turistiky v danom regióne a mobilnej aplikácií sa dozviete na internetovej stránke  www.bezky-kolo-pesky.eu.

Projekt je spolufinancovaný v rámci Operačného programu cezhraničnej spolupráce
Slovenská republika - Česká republika 2007 - 2013.