Majstrovstvá SR v behu na lyžiach 16.-17. marca na Štrbskom Plese
Majstrovské tituly získajú 16. a 17. marca 2019 najlepší pretekári z lyžiarskych klubov z celého Slovenska a z krajín Vyšehradskej štvorky. Súťažiť bude viac ako 200 bežcov na lyžiach v žiackych, dorasteneckých, seniorských a veteránskych kategóriách. Súčasťou vrcholného podujatia Slovenského pohára v behu na lyžiach sú aj vytrvalostné preteky kategórie FIS Cup a preteky olympijských nádejí V4 Olympic Hopes v dorasteneckých a juniorských kategóriách.
 
V piatok 15. marca o 18:15 sa uskutoční slávnostné otvorenie v Kultúrnom dome v Štrbe. Počas programu sa účastníkom prihovoria hostia a slovenskí reprezentanti z tohtoročných súťaží EYOF v Sarajeve, Svetovej zimnej Univerziády Krasnoyarsk a účastníci Majstrovstiev sveta v lyžovaní Seefeld 2019. Tradične počas programu zložia sľub zástupcovia rozhodcov i pretekárov a každý účastník získa drobný suvenír. Program spestrí bubnová show BATIDA.
 
V sobotu 16. marca sa uskutočnia vytrvalostné preteky FIS Cup s hromadným štartom v kategóriách muži 30 km a ženy 15 km voľnou technikou a o majstrovské tituly zabojujú aj žiaci a dorastenci. V súčasnosti je vo výbornej kondícii celá 5 kilometrová trať vo Furkotskej doline aj štadión a okolité časti trate, ktoré sú vďaka umelému zasnežovaniu k dispozícii od začiatku decembra.
 
V nedeľu preteky vyvrcholia šprintom dvojíc voľnou technikou. Mladší žiaci budú súťažiť klasickou technikou, starší žiaci, dorastenci a dospelí voľnou technikou. V tejto divácky atraktívnej disciplíne sa dvojice 2 až 3-krát striedajú na šprintérskom okruhu v dĺžkach od 500 metrov až 1,4 kilometra podľa vekovej kategórie. Štarty v sobotu aj v nedeľu sú naplánované od 9:30.
 
Organizátorom pretekov je 70 členný tím dobrovoľných rozhodcov zo Športového klubu Štrba, ktorý v súčasnom zložení pracuje presne 10 rokov. Podujatie je realizované v spolupráci s Oblastnou organizáciou cestovného ruchu Región Vysoké Tatry a obce Štrba s finančnou podporou Ministerstva dopravy a výstavby SR. Túto sezónu domáci rozhodcovský tím zorganizoval aj Tatranský pohár v behu na lyžiach, verejné preteky Štrbské bežky a tesne pred Majstrovstvami SR asistujú rozhodcovia aj pri Zimnej Kalokagatii, do ktorej sa 12. – 13. marca zapojí okolo 400 žiakov z takmer 100 slovenských základných škôl.
 
Preteky si vyžiadajú aj niekoľko obmedzení na tratiach pre bežecké lyžovanie. V piatok popoludní od 13:00 do 16:00 hod. budú trate pre verejnosť zatvorené z dôvodu prípravných prác a oficiálneho tréningu. V sobotu budú z dôvodu vytrvalostných pretekov uzatvorené všetky okruhy a štadión od rána do 15:30 a v nedeľu bude štadión a šprintérsky okruh uzatvorený do 13:00. Organizátori a pracovníci strediska žiadajú všetkých návštevníkov, aby rešpektovali ich pokyny a počas pretekov nevstupovali na uzatvorené lyžiarske trate. Areál bežeckého lyžovania na Štrbskom Plese je pravidelne strojovo upravovaný a trate i kompletné služby pre bežkárov môžu pretekári používať denne od 9:00 do 18:00.