Kasárne - Malý Javorník

Date: 
6 Mar 2019
Country: 
Slovenská republika
Region: 

Snow Situation

Classic style: 
good
Free style: 
unsuitable
Type: 
variable conditions
Age: 
new
Wetness: 
moist
Snow at 750 m: 
50.00 (cm)
Snow above 1000 m: 
80.00 (cm)

Tak ako počas zimných prázdnin neboli terény upravované, tak nie sú ani teraz počas jarných prázdnin. V noci napadlo 20 cm nového snehu. Stopa je prešlapaná od bežkárov. Dnes celý deň slnečno.

Comments

Usek Portas - Kasarne pocas minulych sezon upravovala rolba zo Ski Kohutka, ale v tejto sezone sa tam (asi) kvoli povalanym stromom nedostala.

:-) nepoznam detaily, ale podla sprav ktore tu nedavno klegovia zverejnovali tam popadalo kopec stromov. No a z mojej skusenosti z kalamity v Malych Karpatoch viem, ze lesnici nemaju radi ked si (naprikald) bezkari hala bala cistia trasy sami. Asi sa tak znehodnocuje drevo (bezkari to nakrajaju na male kusky ktore vedia premiestnit). Ale predpokladam ze ti nehovorim nic nove.

Stromy popadané nie sú. Tieto trasy chodím od Vianoc cca. 2x do týždňa, väčšinou od melocika po kasárne. Ak boli popadané stromy, boli odpratávané do par dni. Pokiaľ má pamäť neklame, 1.x Bola v sezóne trasa pre pluhová až po 3 kraloch, potom už pravidelne. Som na kasárňach na prázdninách tak zajtra pôjdem pozrieť smerom na melocik ako je to tam. Z posledných správ co si tu o úprave trate nie je jasné, kde ju upravovali.

Ale @soson pisal ze medzi Portasom a Kasarnami je vela popadanych stromov. Kedze rolba je na Kohutke, tak sa na Maly javornik nemohla dostat.

Ak mám správne informácie tak od Melocíka po Kasárne upravujú trasu ľudia zo žilinskej organizácie. v okolí Kohútky a trasu z Kohútky po Kasárne majú na starosti ľudia z Kohútky. Skutočne veľa stromov bolo popadaných na trase Kohútka-Kasárne. Keď som išiel z Kasární na Melocík tak bol strom padnutý len občas. Veľká škoda však bola, že ludia zo žilinskej organizácie nepotiahli stopu z Kasární na Stratenec. na tejto trase bolo padnutých iba tak 2-3 stromy, čo sa dalo poriešiť. 

Môj názor je taký, že medzi Stratencom (Tri kríže) a Portášom to tam nemá teraz zmysel robiť s popadanými stromami poriadok. Je tam toho strašne veľa, niečo je prerezané a niečo pod snehom. To by sa museli rýpať v metrovom zmrznutom snehu až na podklad aby to bolo na prejazd rolbou. Ked sneh zíde urobia tam riadnu čistku aj v okolí cesty, lebo popadaného je tam kopec aj v lese.

Medzi Kasárňami a Melocíkom nie je žiadny problém. Tam sa to upravovalo podľa možností - primerane.

BTW: Niekedy sa to neupravovalo a bežkovalo sa. Nebuďme až takí rozmaznaní :-). Veď romantika. Snehu je tam stále dosť.

Este komentar k rembovmu navrhu. Myslim ze oni (Ski Makov/Zilinska zupa) by to aj upravili, ak by sme my ako bezkari takyto navrh dali, pretoze oni tam asi nebezkuju a/alebo ich takato alternativa nenapadla. Upozornim ich na tuto diskusiu. Mozno sa s tym este nieco bude dat urobit.

Odpoved zo zupy:

"... v sobotu sa plánuje úprava magistrály. Kolega, ktorý údržbu magistrály zabezpečuje, je informovaný, že ju má potiahnuť až na Stratenec..."

Som príjemne šokovaný. Celú sezónu sa ponosujeme, že aké by to bolo krásne potiahnúť stopu až na Stratenec. A ono stačí osloviť správnych bežkárov a za 1/2 dňa je vec vybavená. Veľká vďaka sano.

Paráda! Len dúfam, že to nevzdá v lese z Kasárni na Gežov. Tam už je sneh riadne zmrznutý a je to riadne členité. Asi sa tam chvíľu "zdrží". Aj ja oceňujem tvoju snahu. Aké jednoduché ;-).

Tak nakoniec sa kvoli silnemu vetru dnes ten usek neupravoval.