Deti a bežky. Kedy a ako? 6 tipov pre rodičov začínajúcich bežkárov

Tiež máte doma deti a radi by ste ich priviedli k bežkovaniu? Patrí medzi najzdravšie športy a pokiaľ už mladé nádeje zvládneme vytiahnuť spred obrazoviek smartfónov a počítačov do prírody, sme na dobrej ceste. Lenže, ako začať, keď nemáme žiadne informácie a na čo si dať pozor? Prečítajte si našich 6 tipov.

  1. Začnime v ideálnom veku

Často sa stretávame s otázkou, kedy je najideálnejší čas postaviť deti po prvý krát na bežky. Každé dieťatko je fyzicky a mentálne inak zdatné. Avšak vo všeobecnosti môžeme povedať, že vek vhodný na prvé zoznamovanie sa s bežkami môže byť už od cca 4 až 5 rokov. Existujú pohybovo nadané detičky, ktoré to zvládnu aj skôr – okolo 3 rokov, a tiež detičky, ktoré potrebujú svoj čas dozrieť a je zbytočné stavať ich na bežky skôr, ako začnú so školskou dochádzkou. My rodičia si svoje deti poznáme najlepšie a je dobré vnímať ich možnosti. Pokiaľ sa dieťatko po prvý krát postaví na bežky neskôr, vôbec to nevadí, dôležité je, že samé chce. 

  1. Nepodceňme výstroj a výbavu

Je veľmi dôležité, aby sme prvé bežkovanie hneď neznechutili nepríjemnými fyzickými pocitmi. Oziabanie na nožičky, vypínajúce viazanie, zima na krk, alebo omrznuté rúčky nebudú práve vysnené zážitky nášho malého zverenca. Dnes sa už našťastie výstroj a športové oblečenie pre deti podstatne zlepšuje. Tepelná a vode odolná úprava topánočiek, ktoré držia nôžky v teple, vode odolné rukavičky, šupinky na sklznici zabraňujúce podšmyknutiam, cenovo dostupná funkčná bielizeň zo supermarketov, to všetko sú veci, ktoré prispievajú ku komfortu a celkovému pozitívnemu zážitku dieťatka z bežkovania. Snažme sa mu do rozumnej miery tento komfort zabezpečiť.

TIP: Topánky, palice a lyže na prvé bežkovanie dieťaťu nemusíme kupovať nové. Nájdime si v okolí upravovaných bežeckých tratí kvalitnú požičovňu, porozprávajme sa s jej majiteľom a nechajme si poradiť. Vezmime dieťatko so sebou, aby bolo aj samé pri výbere svojej výstroje. Omnoho lepšie sa s ňou takto stotožní.

  1. Pomaly ďalej zájdeme

Pri začínajúcich malých bežkároch je veľmi dôležité neodradiť ich našimi prehnanými požiadavkami, našou nervozitou, tlakom, či nebodaj krikom. Prvé zážitky na bežkách by mali byť pre deti v prvom rade zábavou! Nechajme dieťatko najskôr chodiť bez lyží iba v bežkových topánkach, aby sa zoznámilo s novou obuvou. Po obutí lyží si zvoľme terén podľa možností s mäkším nižším popraškom. Chyťme ho za ruku a skúsme spoločne len kráčať, nech si samé hľadá na lyžiach rovnováhu. Ak už prejaví záujem, nechajme ho trošku pochodiť aj samé, ale ostaňme blízko, aby cítilo podporu a prípadnú pomoc so vstávaním po páde. Môžeme skúsiť dať mu paličky, aby sa mohlo opierať, prípadne ho na paličke potiahnuť hore menším kopčekom a podržať ho na nej pri pomalom zjazde. Ak je k dispozícii stopa, ktorú deti chápu ako „koľajnicu“, nechajme ho, aby si vyskúšalo aj pohyb v nej. Nebuďme smutní, ak dieťa na prvý krát zvládne stáť na bežkách len zopár minút. Aj 5 minút môže byť fyzicky na nespevnené členky a svaly na nôžkach na prvý krát dosť. Opäť to vyskúšame ďalší deň.

TIP: Na prvé zoznamovania dieťatka s bežkami vezmime so sebou aj boby, klzáky, alebo inú zábavu a nechajme ho, nech si slobodne vyberá a strieda aktivity podľa vôle. Ide o to, aby bežky začalo brať za takú prirodzenú súčasť hier, ako sánkovanie, či naháňačky s kamarátmi.

  1. Motivujme a zabávajme v prvom rade

Pri prvých zoznamovaniach s bežkovaním je dobré dieťatko vhodne motivovať. Vyberajme miesto na výučbu, v ktorého blízkosti sú zaujímavé ďalšie lákadlá. Kopec na sánkovanie, prítomnosť ďalších detí, preliezka, alebo bufet s teplým čajom, kde sa dá zohriať a dať si za odmenu niečo dobré. Deti milujú vhodne pripravené výzvy. Zvládanie malých prekážok, hľadanie pokladov alebo zbieranie predmetov ich dokáže nadchnúť tak, že zabudnú, že majú obuté na nohách bežky. Deti sa potrebujú učiť úplne inak, ako my dospelí, a to predovšetkým zábavnými hrami. Už popri nich si zlepšujú rovnováhu a spevňujú svaly.

  1. Buďme príkladom

Mnohí z nás si povedia, že keď už nešportujeme sami, dáme na šport aspoň svoje deti. Privedieme ich „niekam“, k „niekomu“, očakávame, že sa „niečo“ naučia, zatiaľ čo my si dáme kávu, alebo odbehneme na nákupy. Využime tento čas aktívne spolu s nimi aj my. Spoločne trávený čas rodičov s deťmi pri rovnakej aktivite je v dnešnej dobe čoraz väčšou vzácnosťou. Ak už bežky ovládame, bude to pre nás ľahké, ak nie, bude zábavné učiť sa hýbať na bežkách spoločne. Dieťatko uvidí, že nie je samé, kto padá, a nie je jediné, kto prekonáva samé seba.

  1. Nevzdajme to po prvom neúspechu

Asi najdôležitejšie pravidlo, na ktoré je dobré myslieť. Ak sa dieťatku bežky na prvý krát nepáčili, porozmýšľajme, buďme aktívni a prejavme záujem. Opýtajme sa, čo by mu pomohlo. Možno sa dozvieme, že ide o úplnú maličkosť, ktorú vieme nabudúce odstrániť.

Celý článok nájdete na www.kurzybezkovania.sk