Skúter pre Malé Karpaty

Vzhľadom na množiace sa správy o tom, že zima so snehom sa chystá aj do našich končín, informácia o stave projektu Stopa Malé Karpaty sa zdá byť na mieste. Uskutočnenie sna mnohých Malokarpatských bežkárov o pravidelne, mechanizmom upravovanej stope na hrebeni pohoria je totiž od konca minulého roka zasa o poznanie bližšie. V tom čase bol z peňazí Bratislavského samosprávneho kraja kúpený nový skúter Tungus 850. Stroj je formálne vo vlastníctve športového centra Strednej odbornej školy v Pezinku a jeho prevádzkovateľom bude AŠK Pezinok, ktorý kúpil ku skútru stopovač SPORT PLUS.

Prioritou použitia stroja bude upravovanie bežkárskych okruhov na Pezinskej Babe (na korčuľovanie a klasiku), ale akonáhle to snehové podmienky dovolia, upravovať sa bude aj trasa od Baby v smere na Biely kríž (na klasiku). Tieto trasy boli koncom minulého roka pripravené na úpravu mechanizmom, aj keď nie do takej miery ako sme si predstavovali, keďže sa nám nepodarilo získať dostatok finančných prostriedkov napríklad na budovanie mostíkov.

Peniaze sú však faktorom aj pri tom, ako často a v akom rozsahu bude trate možné upravovať skútrom. Keďže jeho prevádzka bude platená samotnými bežkármi, využijem túto príležitosť, aby som pripomenul, že teraz je vhodný moment na príspevok do projektu a to napríklad kúpou visačky. V tejto súvislosti mi nedá spomenúť, že aj z relatívne malých súm* od individuálnych bežkárov sa nám podarilo vyzbierať viac ako 700 eur na úpravu kritického úseku trasy Baba - Biely kríž, zvážnice pod Konskými hlavami. Čiže názor, že z malých príspevkov sa nedá nič poriadneho urobiť je zjavne mylný.

Na záver nám ostáva len dúfať, že aj Malé Karpaty dostanú čoskoro snehovú prikrývku, aby si bežkári mohli čo najskôr užiť výsledky úsilia a investície, ktoré do projektu vložili.

Ďakujem za pozornosť,

Alexander Žaťko

* 22 eur za sezónnu visačku je menej ako celodenný lístok na vleky v mnohých lyžiarskych strediskách

Comments

Ad *: Áno, 22 € je primeraná suma: ročná vstupenka na Wechsel PanoramaLoipe (rakúske stredisko s upravovanými trasami pre bežkárov), ktoré aj túto sezónu zápasí s nedostatkom snehu rovnako ako strediská slovenské) je vyše 40 €. Denná vstupenka 4 €: vlani, ak sa dobre pamätám, bol dobrovoľný príspevok na Pezinskej Babe 2 €. A takú dobrú krčmu, akú máme v chate pod Korenným vrchom, rakúski bratia nemajú :-)

Teším sa, keď bude na Pezinskej Babe vysnežená (a upravená) aj 5ka :-)