Bezovec autobusová zastávka - Skaliny

Date: 
9 Feb 2018
Country: 
Slovakia
Region: 

Snow Situation

Classic style: 
no tracks
Free style: 
unsuitable
Type: 
variable conditions
Age: 
old
Wetness: 
unknown
Snow at 500 m: 
5.00 (cm)
Trip Length: 
7.62 km

Na základe dnešných pozitívnych správ o stave snehu v Malých Karpatoch v oblastiach Jura a Zochovej chaty som podľahol bežkárskej eufórii a vybehol som na Bezovec v nádeji, že i tu to bude také super. Ale už cestou autom mi eufória postupne  vyprchala, lebo toho snehu v okolí Bezovca bolo žalostne málo. Ale nevzdal som to. Auto som zaparkoval pri autobusovej zastávke Bezovec, odkial som po asfaltke prekráčal na miestu odbočku, kde sa už dali nasadiť lyže a dalo sa bežkovať. Keďže podklad bol zamrznutý, aj tých 5 centimetrov na pohyb na lyžiach stačilo.  Samozrejme, bolo treba striehnuť na kamene, či popadané vetvičky. Miesta ktoré boli na slnku, mali toho sniežiku fakt málo, ale dalo sa. My dolniaci si nemôžeme vyberať. Musíme sa tešiť z toho čo je. Ale moja tvrdohlavosť bola nakoniec odmenená, lebo v oblasti Skalín bolo snehu tak 10 centimetrov a bol veľmi príjemný:Tvrdý podklad s dvomi-tromi centimetrami prašanu. A pri tom krásnom počasí to bol fakt pekný zážitok. Cesta späť po vlastnej stope bola horšia ako cesta tam, lebo slniečko urobilo so snehom svoje. Na zajtra by som už túto trasu nedoporučoval. Treba skúsiť skôr severné svahy Bezovca z Hrádockej doliny, tam by to mohlo byť lepšie.  

Comments

Ahoj chcem sa spýtať aké bývajú obvykle podmienky na bežky na Bezovci. Napadlo ma za keby sme nemali sneh v Malých Karpatoch tak by som zbehol na Bezovec. Doteraz som to nesledoval. Aké to bolo po minulé roky?

Ahoj Andy. Keď sa pozerám na teploty počas aktuálnej zimy, tak sa neodvažujem slovo obvykle ani vysloviť, lebo toto už ani veľmi nepovažujem v našich končinách za zimu.  Ale k veci. Po minulé roky sa v okolí Piešťan, teda v oblasti Marhátu a Bezovca celkom dalo bežkovať. Ja osobne rád chodievam na tzv. Čertovú pec, čo je za sedlom Havran smerom z Piešťan na Topoľčany, respektíve na Výtoky nad Moravanmi čo z pohľadu nadmorskej výšky nie je vysoko. Na Bezovec ani nebolo potrebné chodiť. Takže odpoveď znie: Obvykle na Bezovcí býva sneh, ale teraz je situácia so snehom  zlá.  V Karpatoch je oveľa viac snehu ako na Bezovci. Snežilo od juhozápadu a nám sa veľa neušlo. Zajtra sa zrejme pôjdem pozrieť do dolín za Bezovcom. O tom čo uvidím podám správu.

Ahoj Tono dakujem za infirmaciu.Aj tu sa davalo bezovat v nizsich polohach dnes treba ist az pod hreben. To globalne oteplovanie postupuje. Situacia sa nabuduce moze zmenit a budete mat viac snehu u Vas. Som rad ze si mi dal typy na cesty. Pozriem si to v mape. Predsa su len Piestany blizsie ako Skalka. Tento vikend bolo V M Karpatoch na hrebani fajn zobral som dovolenku uz v piatok. Sezona tu dolu byva kratka tak som sa naucil zobrat si volno ked je sneh. Uz nejaky rok beham tak to teraz riesim takto. Este raz dakujem aj za dalsie tipy. Predsa je to pre mna nove pohorie nez sa zorientujem bude to chvilu trvat. Mozno sa niekedy v dalsich rokov ak bude viac snehu u Vas uvidime na Bezovci . Doporucujem ist na stopu co najvysie. Bezkovaniu zdar.

Ahoj Andy. Ako som Ti sľúbil, bol som sa dnes pozrieť, ako to vyzerá zo severnej strany Bezovca - v Hrádockej doline. Platí to isté, čo aj ty uvádzaš: dolu zle, na hrebeni výborne. Problém je, že na ten hrebeň sa treba nejako dostať. Samozrejme napešo, lyže v ruke, lebo cesta, ktorá vedie na chatu Javorníček, ktorá je v závere Hrádockej doliny je pre bežnú dopravu zakázaná. Dnes som si vyskúšal že po prvý použiteľný sneh to bolo 30 minút intenzívneho šlapania. Potom po hrebeni, smerom na Medvedicu a ďalej po Ostrý vrch, či Panskú Javorinu je snehu dosť. V týchto miestach poznám z bicyklovania výborné bežkárske terény s krásnymi výhľadmi, len tie prístupové doliny, ktoré sú dosť dlhé, by museli byť aspoň trochu prejazdné. Snáď na budúci rok to bude lepšie. Ak by to tak bolo, prešľapal by som nejaké zaujímavé trasy po lesných cestách, lebo turistické chodníky v tejto oblasti sú dosť pre bežkovanie divoké.