Pristup k "zamknutym" prispevkom

Komentar k diskusii pod prispevkom St. Turá Hlavina - Kubíkov vrch, kde bola vyzadovana odmena v hodnote 3 minuty casu* potencialneho citatela. Moj komentar pripojim nizsie.

* povodne som tam mal chybnych 30 sekund

Comments

V prvom rade sa ako programátor tohoto webu ospravedlňujem za chybu v systéme, ktorú odhalil [@sameucho]. Chyba spočíva v tom, že ak človek dostane odkaz na novú správu cez email, tak pri nej nie je uvedená cena, ktorú musí za jej prečítanie zaplatiť. Túto chybu odstránim.

Ďalšie námietky v diskusii sa týkali hodnoty chronov a meritov. Takže najprv k chronom:

  1. hodnota chronu neodráža trhovú hodnotu ale vynaložené úsilie merané odpracovaným časom. Toto je úmysel, nie chyba v systéme. Systém ako ho totiž poznáme (rozumej: kapitalizmus), aj napriek jeho pozitívam, nie je dobrý v tom zmysle, že ľudia, ktorí majú šťastie akumulujú ekonomickú hodnotu o ktorú v konečnom dôsledku ani nestoja. Ani na tomto portáli prispievatelia neprispievajú preto, aby získali ekonomický benefit a pritom produkujú reálnu ekonomickú hodnotu, ktorú doteraz konzumovali návštevníci portálu bez nutnosti kompenzácie. Rád sa o tomto rozpíšem, ale myslím že to tu väčšinu ľudí nebude zaujímať, pre ostatných odporúčam prečítať si viac na stránke merit.world, kde sú odkazy na dokumenty aj akademického charakteru (v angličtine).
  2. Čo sa meritov týka, tak tie odrážajú spoločenskú hodnotu, ktorú pracovník v NEO produkuje a teda teoreticky by ľudia mali mať o merity záujem. Mali by na nich pôsobiť rovnako motivačne na produkciu kvalitných tovarov a služieb ako napríklad lajky na FB, alebo iné typy nemateriálnych odmien, ktorých je na webe veľa. Toto správanie je možné vidieť aj tu na portáli - každý kto opakovane kliká na srdiečka s číslami, ktoré je vidno pri správach demonštruje, že na meritoch záleží.
  3. re: chron je ľahké získať a ľudia odobria akýkoľvek čas ktorý spravodajca zadá. Toto nie je pravda. Ak sa autor tohoto názoru pozrie do Rovasa, tak zistí, že ľudia sú celkom prísni pri overovaní správ a niekoľko ich bolo aj zamietnutých. Čo sa týka leštenia kolíka, tak samozrejme môže vytvoriť v Rovasi správu a skúsiť za ňu získať chrony. Ľudí ktorí budú "skúšať" systém bude málo a ľudí ktorí budú robiť "nezmyselné" práce ešte menej. Mimochodom, aj v kapitalizme unikajú na daňových podvodoch desiatky percent HDP a to aj v krajinách ako je Nemecko (takmer 20 percent), takže ani NEO netreba súdiť príliš prísne. Aké budú úniky v NEO nie je možné v tomto momente vedieť.
  4. re: za chrony si nič nekúpiš. Ako už [@av2] spomenul, ľudia si môžu kúpiť Na bežky pas a získať neobmedzený prístup ku všetkému obsahu v portáli. Toto urobilo v tejto sezóne už viac ako 70 ľudí a za eurá takto získané boli nakúpené chrony. Takže každý kto ich má, si ich môže spätne vymaniť za eurá. Práve včera používateľ [@panprofesor] prvý krát v histórii NEO toto urobil (gratulujeme). Osobne by som rád videl, aby ľudia ako [JMS OZKH], alebo [@Domček na Čertovici] začali v Rovasi vytvárať za svoje brigádnické aktivity pracovné výkazy a zarobené chrony menili za eurá. Toto je lepší systém ako eurá získané za predaj Na bežky pasov takýmto dobrovoľníkom dávať priamo, pretože presun peňazí od konzumentov k producentom nepotrebuje "priekupníka" (middle man) - peniaze automaticky plynú práve tým ľuďom, ktorí ich potrebujú najviac.

Teraz musím odísť, ale k tejto téme sa ešte vrátim a samozrejme rád odpoviem na komentáre v tomto vlákne.

Keď je to takto vysvetlené, tak už mi to dáva väčší zmysel.

Keď ste už spomenul [@panprofesor] ,doplním moje postrehy. Tento užívateľ tento rok vytvára, z môjho pohľadu, správy, ktoré majú nadhodnodenú časovú náročnosť → ± 12 minút, čo je podľa mňa neadekvátne. Dlhodobo, minimálne rok si to všímam a nastal čas vyjadriť sa jasne a priamo k veci.

Adekvátny čas na vytvorenie takýchto správ bez jedinej fotografie či GPS záznamu je maximálne 6 - 8 minút a nie 12 - 15 minút.

Spávy by mali poskytnúť hodnotnú informáciu aj úplným začiatočníkom na nabezky.sk . 2 - 3 fotografie z miesta, ktoré umožnia zorientovať sa, alebo aspoň zakresliť do mapy prejdenú trasu výrazne pomôže. Za každú cenu vytvoriť správu z terénu tiež nieje cesta budovania nabezky.sk ... Toľko ku konštruktívnej kritike [@panprofesor] za účelom zvýšenia kvality namiesto kvantity. Vyššia pridaná informačná hodnota, to je cesta k zlepšovaniu nabezky.sk  😉

Minulý rok PánPofesor robil príspevky adekvátne časovému hodnoteniu, uznávam. Aj keď doteraz nebol, napriek mojej výzve, doplnený príspevok https://nabezky.sk/sk/node/136209 .... 

 

Vopred ďakujem za pochopenie a konštruktívnu kritiku 😊

V Rovasi mame funkciu Spory, ktoru je mozne - v tomto momente "teoreticky", pretoze tam je programova chyba - pouzit na riesenie takychto problemov. Spor je mozne otvorit kedykolvek, neexistuje doba premlcania, takze "nepravosti" je mozne napravit aj retrospektivne. Akonahle bude tento bug zatvoreny, bude mozne Spory vytvarat.

Ďakujem za informáciu. Spor to nieje, ide skôr o všeobecné informovanie užívateľov, aby adekvátne ohodnotili svoje príspevky primeranou časovou náročnosťou. Nič viac, nič menej 😊

Keď už tak veselo o mne píšete, musím sa vyjadriť, aj keď aj toto mi zaberá veľa času to čítať a odpisovať a ešte aj hľadať, čo sa ako robí. Ja mám len pomalší mobilný internet doma, je tu zlý signál. Teda dlhšie trvá aj kým sa mi len načíta stránka, potom aj za formulárom na pridávanie správy musím čakať, kým sa otvorí, a tiež aj naštylizovanie správy niečo trvá, opísať trasu tak, aby bolo jasné pre miestnych kadiaľ som šiel, keďže GPS záznam nemám. Stránka navyše ukazuje čas od otvorenia, ktorý len opíšem, možno pridám ešte 2 min. čo čakám na načízavanie. Nebudem čas deliť dvomi, len preto, že sa to niekomu nezdá. Ja to nerobím pre chrony, ale pre čitateľov, iných bežkárov. A ak nie je záujem o moje správy, nemusím ich sem písať, môžem len na konkurečný server bezkar.sk, ktorý sa mi aj rýchlejšie načitáva a je aj intuitívnejší. Zatiaľ sa mi ani nepodarilo zistiť, ako by sa dala moja správa upraviť, keď spravím nejaký preklep, prípadne aj ten čas upraviť. A stratil som drahocenných 30 min a už sa k tej téme vyjadrovať nebudem a či ešte nejaké správy napíšem, ešte zvážim.

K rychlosti portalu asi tolko, ze tu zaziva kazdy rovnako. Otvorenie prvej stranky trva typicky 8 sekund, otvorenie formulara povedzme 5 a ja som tiez pripojeny na internet cez wifi, ktore by malo byt 5 mbps, ale vela krat je to 0 . Cas na napisanie prispevku je tazko posudzovat objektivne. Niekto 5 viet napise za 4 minuty, inym to trva dvojnasobok. Ja si myslim ze clovek ktory pouziva tento portal pravidelne uz 4 roky by mal byt schopny napisat 50 az 70 slovny prispevok za menej ako 5 minut, ale uznavam ze nie kazdy padne so svojimi reporterskymi schopnostami do stredu gaussovej krivky.

Koniec, koncov, ak vam  na chronoch nezalezi, tak nemusite vyplnat odpracovany cas a tieto diskusie skoncia. Vy mate pristup ku komunitnemu obsahu v portali, pretoze ste dlhorocnym prispievatelom, takze chrony na to nepotrebujete. Na odmenovanie prace inych svoje chrony nepouzivate, takze ani toto nie je dovod aby ste ich potrebovali. Bonusom bude aj to, ze vas Rovas nebude otravovat s vyzvami na overovanie sprav od inych pouzivatelov.

Na zaver - aby bolo jasne, myslim ze sa tu vsetci zhodneme na tom, ze vase prispevky su hodnotne bez ohladu na to ci obsahuju fotky a zaznamy z tras alebo nie.

[@panprofesor] , ako som písal v mojom predchádzajúcom príspevku, ide z mojej strany čisto o konštruktívnu kritiku za účelom zlepšenia a povzdvinutia portálu.  Nechcem Vás uraziť a mrzí ma, že to beriete v zmysle "nebudem čas deliť dvomi, len preto, že sa to niekomu nezdá". Vychádzam z porovnania správ, ktoré ste robili napríklad v roku 2020 https://nabezky.sk/sk/node/136209 , https://nabezky.sk/sk/node/135681 či https://nabezky.sk/sk/node/129192 v porovnaní s správami z terénu od iných prispievateľov. Z môjho pohľadu, primeraná časová odmena za tvorbu správy s niekoľkými vetami bez fotiek a GPS záznamu/nákresu trate, pri porovnaní so správami iných prispievateľov, je maximálne 5 - 8 minút. V vlastnej činnosti to viem porovnať, napríklad vytvorenie príspevku s niekoľkými fotografiami + niekoľkovetným popisom + GPS záznanom mne trvá 10 - 15 minút, aj to niekedy cestou z trate s pripojením GPRS 2G v autobuse  SAD ;-)

V príspevkoch z roku 2020 ste dali popis miesta a trate s primeranou časovou "odmenou" za vytvorenie príspevku s čím plne súhlasím a je to jednoducho "kóšér". Dokázal ste spracovať aj správy s GPS stopou https://nabezky.sk/sk/node/128228https://nabezky.sk/sk/node/125550 čo je, mimochodom, pre nováčikov veľmi prínosné, za čo všetci ďakujeme.

Veľmi ma mrzí Váš výrok "A ak nie je záujem o moje správy, nemusím ich sem písať, môžem len na konkurečný server bezkar.sk, ktorý sa mi aj rýchlejšie načitáva a je aj intuitívnejší." a je mi ozaj ľúto, že uvažujete v týchto intenciách. Celým zmyslom, prečo som si dovolil upozorniť Vás na, z môjho pohľadu, neprimerané časové hodnotenie niektorých Vašich príspevkov, je zvýšenie pridanej hodnoty správy a hlavne zobjektivizovanie hodnoty "práce" užívateľov. Nikdy nikde som nepísal, že nemám(e) záujem o Vašej príspevky.

Mrzí ma, že Váš pohľad na komunitnú činnosť je "davo-elitársky", tj. konkurenčný. Portál bezkar.sk funguje nezávisle na nabezky.sk. Z môjho pohľadu si nekonkurujú, sú to dva samostatné projekty od ľudí pre ľudí na DOBROVOĽNEJ báze v princípe verejnoprávnosti, kde nieje cieľ akýkoľvek ZISK. Teda slovo "konkurencia" v tomto kontexte nieje z princípu možné použiť. Ideálne bude, keď vznikne ďalších 100 bežkárskych portálov pre ľudí, o to viac budú nezávislé  a časom, v zmysle "zákona času" sa budú zlučovať a prirodzene spolupracovať :-)

Hodnotiť a porovnávať 2 absolútne nezávislé projekty nabezky.sk a bezkar.sk si nedovolím a ani to nieje mojím cieľom. Každý človek má slobodu slova, názoru a činností, takže kľudne prispievajte aj na bezkar.sk aj nabezky.sk aj kamkoľvek uznáte za vhodné. Len Vás žiadam o akceptovanie a férové dodržiavanie komunitného princípu https://nabezky.sk/sk/community  z hľadiska "samo-seba" oceňovania vlastných správ primeranou časovou odmenou napríklad v týchto príspevkoch z tohto roka https://nabezky.sk/sk/node/137747 , https://nabezky.sk/sk/node/137952 , https://nabezky.sk/sk/node/148079 , https://nabezky.sk/sk/node/149028 , https://nabezky.sk/sk/node/149871https://nabezky.sk/sk/node/152007 , https://nabezky.sk/sk/node/152716 a https://nabezky.sk/sk/node/155607. Stačí objektívne ohodnotiť vlastnú prácu a v porovnaní so správami od iných užívateľov považujem za adekvátne ohodnotenie 6 - 8 minút, nie 12 či 16 minút. o nič iné neide. Ak dáte do správy zodpovedajúcu ešte vyššiu pridanú hodnotu, napríklad fotky z miesta alebo aspoň nákres trate do mapy či GPS záznam, 12,15 a viac minút bude plne adekvátnych.  Toľko môj pohľad.

Verím, že sa budete aj naďalej vyjadrovať a písať správy aj nabezky.sk, bezkar.sk či inde. Sme v otvorenej a verejenj diskusii, neide o spor ani nič podobné. Môj cieľ je zobjektivizovať a dosiahnuť či vytovriť v komunite "štandard kvality správy" za primeranú odmenu. Nič viac, nič menej.

Hlavne nech informácie slúžia komunite a o tom nám predsa spoločne ide :-)

 

sano, súhlas. Chápem, že pre nových užívateľov je zo začiatku náročné pochopiť koncept NEO ekonomiky a oceňovania dobrovoľníckej činnosti.

Pomaly a postupne "sa" to rozbieha a prvé výsledky sa už ukazujú, čo hodnotím ako vysoký prínos užívateľom. Sám mám skúsenosti s EKObankou či s portálom odkomunity.sk , presne chápem, že je to dlhá a náročná cesta, ale s trvalo udržateľným výsledkom a výhľadom heteroarchického samoriadenia systému do budúcna... V tomto bode už začíname fylozoficko - konceptuálnu debatu... ;-) Viem v tomto smere vypomôcť.