Rača . Biely kríž - Konské hlavy - Biely kríž - Rača

Date: 
9 Feb 2019
Country: 
Slovenská republika
Region: 

Snow Situation

Classic style: 
good
Free style: 
unsuitable
Type: 
wet
Age: 
old
Wetness: 
moist
Snow at 500 m: 
40.00 (cm)

ipeeter včera avizoval, že na hrebeni je celkom dobrá stopa, tak ma to po týždni pôstu (z roztrpčenia a istej bezmocnosti nad rozdupanou výbornou stopou v minulú sobotu pešiakmi( - ako ináč, ONI môžu, veď je to predsa turistický chodník - toť ich argument...), som išiel do stopy znova. No o stope sa dalo hovoriť len iluzórne. Možno, že ešte v piatok tam bola a možno aj celkom dobrá, sobota odkryla staré karty. Stopa z Rače na BK okolo Haluzického ani v náznakoch a od BK to chce silnú dávku stopovej predstavivosti. Zvyknem niekedy chodiť aj cez týždeň , vtedy je to rozhodne lepšie, ale víkend je nepriateľom stopy (kamarát, ktorý je úplný fanatik do bežkovania - mimo zimných mesiacoch trápi pravidelne kolieskové bežky, mi tohto roku povedal - "cez víkendy už nie, nemienim sa rozčuľovať"). Tak som sa rozčuľoval za neho dnes (ale aj inokedy) ja. Na trase som stretol 7 bežkárov a 12 pešiakov. (Na spiatočnej ceste od Salaša už haldy...). Okrem 4 chalanov, ktorých som stretol na konci traverzu pod Somárom (a neprávom som sa do nich obul - za čo sa im dodatočne osparavedlňujem, nakoľko poctivo šľapali  vedľa stopy, čo som si všimol až neskôr...) tak všetci ostatní poctivo a systematicky prešľapávali stopu - nie bežkami ale botami. Bojujeme s tým stále, zdá sa, že s ľudskou hlúposťou, intoleranciou a bezohľadnosťou sa nedá zvíťaziť. Už som z toho unavený...

Jediná celkom dobrá stopa (aj keď v niektorých úsekoch tiež prešľapnutá) je práve v tom traverze a potom, a to rozhodne doporučujem využiť, je nádherná, nepošľapaná stopa v krásnom prostredí, ktorá paralelne vedie pod stopou z Troch Kamenných kopcov na začiatok (koniec) traverzu, podľa toho z ktorej strany ideme. Stačí sa spustiť z 3 KK vedľa odhrnutej asfaltky na Limbach smerom dole a cca po 150- 200 m je odbočka doprava (je tam nahrnutý sneh). A tam nastáva ozajstné bežkovanie. Tak isto sa dá využiť odbočka z traverzu, ktorá vynecháva zjazd (stúpanie) zo Somára, ktorá vedie na Záhorácku stranu, obchádza Somára zľava a ústi na Kozom chrbáte.

Boj s pešiakmi, motoristami, lesákmi je nekonečný príbeh... Nuž pomohlo by, keby ich už osvietilo (to pravdepodobne nehrozí), ale bo ten skúter, ktorý (v réžii materiálnej i finančnej samosprávneho kraja) by nám tú prepotrebnú úpravu stopy pravidelne vytváral (s paralenou stopou pešiackou). Inú cestu nevidím. Len keď tak potom chodiť bežkovať niekde inde do normálneho, slušného a civilizovaného prostredia.

Stále nechápem, že v iných krajinách (regiónoch) to vedia, len my tu na Slovensku stále po slovensky ...

 

Comments

Dnes som zazil extrem - chlapik s palickami a psom sa mnou motivoval a odbocil za mnou z asvaltky smer dole hradisko. Obzrel som sa a naozaj slapal aj so psom priamo stopu. Otocil som sa a poprosil som ho ci moze skusit mimo - bola tam pesia stopa. Opravil som co doslapali a vracal som sa za nimi - nadalej nicili stopu! Neviem...

Kamos isiel z Baby vo stvrtok a napisal mi, ze uz vo stvrtok to bolo poctivo rozdupane pesiakmi. Toto napisal:

Stopa bola dobrá viac- menej iba na okruhoch, za okruhom už smerom na Konské hlavy a ďalej až po B. kríž veľmi
poctivo a systematicky podupaná pešiakmi/ to som už dlho nezažil/.Sneh bol dosť rôznorodý. Našťastie na zjazdoch nebol moc rýchly , ale pod nimi častejšie tvdrší a zĺadovatejší a samozrejme rýchly.
Zo Somára som lyže asi na 20 - 30m pre istotu zniesol. Ešte úsek pred Somárom bol lepší, lebo turisti išli po červ. značke.Za Salašom bol podklad pod stopou tvrdší, takže ju turisti až tak nerozdupali.
Včelín bol zavretý.

Za tie roky, čo sa pohybujem v Karpatoch (našťastie však aj inde) sa jednoznačne situácia zhoršuje.. Som presvedčený, bohužiaľ, že vo veľa prípadoch je to zo strany pešiakov (motoristov...) zjavný úmysel. Nie je predsa normálne, že keď po rozdupanej stope si urobíme vedľa paralenú druhú stopu, tak je vzápätí opäť prešlapaná, rozdupaná, bez ohľadu na to, že pešiaci majú možnosť ísť už po tej rozdupanej a prešľapanej pôvodnej stope. Je to všetko v ľuďoch a o ľuďoch. Proste ako by sa snažili "pomstiť" bežkárom za to (alebo za niečo iné ?), že sa snažíme im slušne (a možno i niekedy razantnejšie)  vysvetliť, že tá nimi prešľapaná "naša" stopa je už potom len na dve veci a že ten turistický (a často aj neturistický/neznačkovaný) chodník je dosť široký na to, že sa tam zmestia vedľa seba obe záujmové skupiny. Všetci vieme, že prešľapať novú stopu je náročné a zdĺhavé. Ale aj bežkovú stopu treba takto vytvoriť, pracne a náročne. Všetci, čo tú stopu prešľapávame, vieme o čom hovorím.

Lenže keď chýba empatia, porozumenie, tolerancia, pochopemie a víťazí intolerancia, agresivita, egoizmus (prípadne ešte neviem, akú majú "motiváciu"), tak by sme tam mohli mať aj 6 000 stôp vedľa seba a nepomohlo by ...