Bezovec- Dominova kopanica

Date: 
7 Feb 2019
Country: 
Slovenská republika
Region: 

Snow Situation

Classic style: 
excellent
Free style: 
unsuitable
Type: 
powder
Age: 
old
Wetness: 
dry
Snow at 500 m: 
10.00 (cm)

V okolí Bezovca máme stále vynikajúce podmienky na bežkovanie. Vyššie položené lúky nad Starou Lehotou a hlavne v okolí Dominovej kopanice sú zaviate desať centimetrovou vrstvou úžasného prašanu pod ktorým je tvrdý podklad. To človeka zvádza k tomu, aby opustil stopu aj keď je,  a nechal sa híčkať mäkou perinou, ktorá v zjazdoch jemne brzdí, šuští, veje a zvádza k oblúčikom a v stúpaní aj bez mazania drží, čo vytvára dojem že je na skialpoch so stúpacími pásmi. Skrátka bežkárske nebo. Tak som sa motal, z lúky na lúku, hore, dolu ... a aj som chcel vyskúšať telemarkove oblúky, na ktoré ma niektorí z vás vlani navádzali, ale moje rozbité koleno mi zahlásilo: "len skús, a uvidíš ...". tak som radšej neskúsil a bol som rád, že som na bežkách prišiel až k autu. 

A záznam z trasy? Nuž môj mobil je už ako moje telo: "robí si čo chce". Takže z tej nádhery musia stačiť aspoň obrázky. 

 

Comments

10cm je zrejme len prach na povrchu, bez podkladu? .  Zaujimalo by ma kolko je snehu a ci su MK zase pozitivne diskriminovane.

Na lúkach v okolí Veselého vrchu, čo je okolo 560 m.n.m. je pod 10 cm vrstvou prašanu starý tvrdý sneh, ktorého hrúbka je tiež aspoň 10 cm. Samozrejme, na hrebeni, hlavne kde sa opiera slnko a fúka vietor je to tenšie, ale už 10 m pod hrebeňom je nafúkaného 30 cm prašanu po ktorým je ďalších tridsať cm starého. 

Na lúkach na Dominovou Kopanicou, nad Novým majerom, čo je výška okolo 500 m.n.m. je to obdobné. Južná strana nemá podklad, ale severná a severozápadná strana má aj tvrdý podklad. Rozdiel medzi slnečnou a tieňovou stranou je veľký. Zájdeš za hrebeň a je to iný svet.

Takže ak si vyberáš severná svahy, tak som miery podhodnotil a ak si veberáš južné, tak hlavne podklad som nadhodnotil. Ale tam som sa veľmi nepohyboval, lebo okrem tenšej vrstvy tam aj silne lepilo. Na severe nie. Pozri obrázky. 

Zaujimave - v MK je teraz 35-50CM v 500mnm.  Zaroven podla mapy https://nabezky.sk/sk/snow/snow-cover je Povazsky Inovec tmavomodry/fialovy, co je 40+ a 50+cm. 

Pozrel som si teda aj ja mapu snehovej pokrývky a hoci sa nedá dynamicky zväčšovať, tak je možné vidieť, že na Inovci je fialová a tmavomodrá v oblasti začínajúc Panskou Javorinou až po Inovec čo sú 900 až 1000 metrové kopce, kde toho snehu je fakt neúrekom. Na Skalinách, čo je nad 600 metrov je určite aspoň 40 cm. V oblasti Bezovca vo výške 500 metrov možno 4.2. bolo 30 cm snehu, ale  teraz to, hlavne na slnečných stranách prodko klesá.

Ja som Ťa možno zmietol tým, že som v "Správe" uviedol, výšku snehu 10 cm. Uvažoval som, koľko uviesť:  Boli miesta kde bolo veľa, ale boli aj miesta kde bolo ledva 5 cm. Preto som sa rozhodol uviesť v podstate výšku prašanu bez podkladu.