Okolo Taricových skál

Date: 
15 Dec 2018
Country: 
Slovenská republika
Region: 

Snow Situation

Classic style: 
excellent
Free style: 
unsuitable
Type: 
powder
Age: 
new
Wetness: 
moist
Snow at 500 m: 
25.00 (cm)

Trasa: parkovisko na Gaussovej lúke pri Zochovej chate, Čermák, Hubalová, Pánske uhliská, úpätie Vysokej, popod Taricové skaly, sedlo za Horným vrchom, sedlo Skalka, Pánsky dom, Hubalová, Gaussova lúka.

Po mnohých rokoch sa nám konečne podarilo obisť Taricove skaly. Bolo relatívne dosť snehu, začali sme trochu skôr ako zvyčajne, ani palicu sme nezlomili (ako vlani) a pomalý sneh bol tiež výhodou na blúdenie v novom teréne.

Po Hubalovú sme išli klasicky po prešlapanej bežkárskej stope, pod Vysokú sme prešlapávali stopu po turistických značkách. Pred začiatkom stúpania na Vysokú sme odbočili doprava a lesnou cestou sme sa zviezli dolu na zvážnicu. Zvážnicou sme prišli pod Taricove skaly. Odtiaľ ide vpravo cyklochodník vyznačený žltými šipkami hore až do sedla za Horný vrch, kde sa napojí na červenú tur. značku. Tou sme sa opatrne, kvôli občasným kameňom, zviezli na sedlo Skalka a tam cez dieru v plote na klasickú trasu cez  Hubalovú späť na Gaussovu lúku.

Priznám sa, po vlaňajšom pokuse, očakával som, že úsek od Vysokej po sedlo Skalka bude náročnejší. Teraz bol výrazne pomalší sneh. Chcelo by ho byť ešte trochu viac, lebo sa tam stále našli vyčnievajúce kamene. Napriek tomu hodnotíme tento okruh pozitívne.