Zabudišová, Dúžnik, Veľký Lopeník

Date: 
11 Feb 2019
Country: 
Slovenská republika
Region: 

Snow Situation

Classic style: 
excellent
Free style: 
unsuitable
Type: 
packed powder
Age: 
old
Wetness: 
dry
Snow at 500 m: 
25.00 (cm)
Snow at 750 m: 
50.00 (cm)
Snow above 1000 m: 
65.00 (cm)

V nedeľu ráno som vyrazil na bežkách na 35 km úsek Zabudišová-Dúžnik-Kykula-Mikulčin Vrch-Veľký Lopeník a späť, pravé zimné počasie, len stopy v lese pošlapané pešiakmi, nemajú úctu voči bežkárom asi nikde na Slovensku.  Sneh bol zmrznutý, nádherná námraza, no fúkal silný vietor,hmla, v lese na hrebeni V. Lopeníka veľa polámaných stromov od ťarchy snehu, výborné občestvenie na Arnike. Snehu od 25 cm na Zabudišovej 440 m n. m. do 65 cm na V. Lopeníku 911 m n. m.. SKOL, Jaro.

Comments

Ahoj Jaro.

Ako si tak prezerám mapu, aby som podľa popisu videl, čo všetko si prešiel, tak tá trasa si vyžaduje zdatného chlapa, alebo dobre zapálené srdce. U teba sa zrejme oba tieto atribúty spájajú ...

Už dlhšie si všímam snahy Tvoje a Tvojich kamarátov o vytvorenie a udržiavanie bežkárskeho okruhu v Zabudišovej a tiež aj vaše pekné výšľapy do okolia. Aj z tohoto posledného výletu je vidieť, že tam u vás je snehu dosť a aj terény sú tam na bežkovanie priaznivé. Veľmi ma láka prísť si to do vašich končín skúsiť. Ale keďže v okolí Zabudišovej nie sú žiadne značené turistické chodníky, a hlavne, nepoznám to tam, netrúfam si (zatiaľ) rozbehnúť sa len tak po neznámej lesnej ceste. Ak by si pri niektorom nasledujúcom bežkovaní mohol vytvoriť záznam z trasy, respektíve krátko popísať aspoň nástupový bod, prípadne kde zaparkovať, lebo v zime je aj to problém, bol by som Ti vďačný. Umožnil by si mne a možno časom aj ďalším z blízkeho okolia potešiť sa s tou krásou, ktorú ty máš za humnami.  

Tono

Zdravím Ťa Tono,

bežkujem už o roku 1988, som pravidelným účastníkom Bielej stopy a 12 x som behal aj Jizerskú 50-ku. Vtomto roku som bohužiaľ Bielu stopu vynechal pre výron spôsobený pádom na zľadovatelom teréne. V okolí Zabudišovej  máme veľa značených trás - turisticko-náučný chodník Haluzice-Zabudišová-Nová Bošáca, potom miestne značenie žltou farbou  Zabudišová - Kykula, ktoré sa stretá za Dúžnikom s modrou turistickou značkou Melčice-Dúžnik-Kykula. Z Kykule ide červená tur. značka Cesta hrdinov SNP na Mikulčin Vrch na Morave a ďalej až na Veľkú Javorinu a opačnou stranou na Machnáč. Z Mikulčinho Vrchu odbočím po zelenej tur. značke na V. Lopeník. Na konečnej autobusovej zastávke na Zabudišovej je turistický smerovník a odtiaľ vyrážam do hôr po vyššie popísaných značených trasách a aj na bežkársky okruh, dá sa tam zaparkovať. Bežkársky okruh máme okolo kopcov Kolkové a Bocháčovec po ľavej strane od hlavnej cesty cez Zabudišovú. Ešte moja otázka,odkiaľ si ?

SKOL, Jaro.

 

Ahoj Jaro.

Ďakujem za vyčerpávajúcu odpoveď. Už som sa na základe Tvojich informácií "povŕtal" v mapách a na internete a teším sa na prvé skusy vo vašom regióne, ktorý je pre mňa zatiaľ veľkou neznámou, aj keď okolité dediny, hlavne tie na rovine poznám, ale kopanice nie.

Ja sa nemôžem chváliť takou výkonnosťou ani skúsenosťami, lebo k bežkám som sa dostal len pred pár rokmi. Som človek, ktorý sa rád pohybuje v prírode a je mi jedno či peši, na bicykli, alebo na lyžiach. Snažím sa aspoň trochu dohnať to, čo som celé roky zanedbával. Aktuálne tiež s bežkovaním trochu pauzujem, lebo som si "dokliavil" koleno. Nie pri športe ...

Som z Piešťan, hoci rodák z Banky, a keďže Považský Inovec býva na tom so snehom posledné roky pobiedne, hľadám ľahšie dostupné vhodné miesta na bežkovanie a verím, že tí z môjho okolia, čo sledujú dianie na týchto stránkach si to všímnú a možno aj ich to tiež inšpiruje a Tvoje snaženie bude zúročené ich radosťou a aj Zabudišová sa stane známejšou v bežkarskom svete. Lebo prírodné podmienky a aj ľudské zázemie tam je.

Tono

  

Ahoj Jaro,

prepáč, že Ťa ešte otravujem, ale mal som dnes chvíľu čas a napriek tomu, že som predpokladal, že u vás sneh nie je, išiel som sa pozrieť, ako vypadá Zabudišová. Je to skutočne veľmi pekné miesto. S krásnymi výhľadmi na všetky strany... Vrátim sa, keď bude sneh. Ale aj na bicykli to bude určite zaujimavé. Teším sa ... 

Mám ešte dve otázky:

- Spomínal si, a aj som videl, značky (ktoré si maľoval) lokálnych náučných chodníkov. Nenašiel som na Bošáckych stránkach mapu s vyobrazením týchto chodníkov. Mohol by si mi, prrosím, poslať link na stránku kde sú mapky týchto náučných chodníkov?

- Pri kochaní sa výhľadmi, ma zaujal hrebeň medzi Bošácou a Moravským Lieskovým. Hrebeň od Novej Hory po Rolincovú. Na pohľad sa zdá, že je to priam ideálny terén na bežkovanie. Široký rozsiahly, pozvolne sa meniaci chrbát s dostatočnou výškou, Dokonca ním vedie aj zelená turistická značka. Bežkuje sa tam? 

Ďakujem.

Prajem pekný víkend.

Tono

 

 

... a ešte:   To podstatné som zabudol.

Auto som zaparkoval tak ako si mi doporučil, na otoči autobusu. Po vystúpení z auta a chvíľke kochania sa, som ako vždy keď vystúpim z tepla a fúkne na mňa vietor, pocítil hlas prírody. Prvé čo ma napadlo bolo, že zájdem za zastávku autobusu. Zájdem a čo nevidím ...  kadibúdka. 

To je geniáááálne !!!

To by som na dedine nečakal, lebo príroda je blízko. Tak by to mal byť: Zastávka so záchodom.   O tom sa mi v mestách môže len snívať.

Tono

 

 

 

Jaro, na email oznamy o komentaroch nie je dobre odpovedat emailom, pretoze taketo odpovede nie su vidiet v portali - a teda ani zamyslany prijimatel ich neuvidi. Treba odpovedat v diskusnom vlakne v portali. Toto bolo odoslane na email adresu portalu:

Ahoj Tono, 
 
nemôžem Ti odpovedať cez víkend, firma zo Starej Turej, od ktorej mám internet, nás odpojila pred 2 týždňami... lebo jej zrušil  Orange ich vysielač, ktorý majú na stožiari patriacemu Orange, keďže im dlhujú peniaze za prenájom...a my sme rukojemníkmi ich problémov... Škoda, že si nebol v sobotu u nás, bol som doma, v nedeľu som bežkoval na Skalke pri Kremnici. Čo sa týka tur.náučného chodníka, na OÚ v Bošáci sú mapy mikroregiónu Bošáčka, kde je chodník zakreslený. Ja nemám žiadny link, kde by sa to dalo nájsť. 27.4.2019 máme 2. ročník turistiky okolo Bošáckej doliny- 32 km a 54 km, sleduj facebook Naša Zabudišová, budú tam podrobnosti aj s mapkou a propozície. Môžem Ti ich poslať predtým na Tvoj email, je to nádherná hrebeňovka, dlhšia trasa ide 18 km cez územie Moravy, na mapke je to zakreslené, obe trasy sú dokonale značené, nie je kde zablúdiť. Čo sa týka bežiek po hrebeni z Novej hory či na Novú horu bežkujú hlavne Moraváci z horizontu na ich obcou po žltej značke smerom na Slovensko. Zatiaľ toľko, Jaro.

Chcem doplniť, Moraváci bežkujú z horizontu nad obcou Březová po žltej značke vedúcej z Nivnice cez Novú horu -ČR, Novú horu-SR, Horné Kameničné, kde žltá končí a pokračuje zelená značka z Novej Bošáce cez  Dorotkov, Rolincovú do Bošáce, Haluzíc a do Trenč. Bohuslavíc na žel. stanicu. 

 

Jaro.

Ahoj Jaro.

Ďakujem za užitočné informácie. Využijem ich. Len zopakujem, že sa mi Bošácka dolina už na prvé, veľmi rýchle, videnie zapáčila a hodlám sa sem vracať, lebo to nie je z Piešťan ďaleko a navyše ma ten mikroregión priťahuje už dávno. A teraz už viem prečo.

Ako to bude s mojou najbližšou turistikou mi teraz ešte nie je jasné, lebo nemám koleno v poriadku a pri chôdzi, hlavne dole kopcom mám problémy. Ale verím, že to rozchodím. A keď nie budem to musieť riešiť radikálne. V každom prípade budem sledovať vaše aktivity a ak sa bude dať, pridám sa a určite nie sám.

Prajem Ti pekný deň.

Tono

 

 

 

To je super.  Je to ešte lepšie, ako som si to z mapy vyčítal. Teším sa, keď znovu aj u nás napadne sneh, aby som si to vyskúšal. A keď nie na snehu, tak určite na bicykli.

Tono