Bezovec - dolina Hradného potoka a späť

Date: 
6 Feb 2019
Country: 
Slovenská republika
Region: 

Snow Situation

Classic style: 
good
Free style: 
limited
Type: 
powder
Age: 
new
Wetness: 
dry
Snow at 500 m: 
10.00 (cm)
Trip Length: 
5.89 km

V okolí Bezovca v nadmorskej výške cca 500 m sú na prekvapenie, po strašnom víkendovom počasí, podmienky na bežkovanie výborné. Na pôvodnom tvrdom podklade je 5 - 10 cm. suchého prachového snehu, ktorý napriek slnečnému počasiu odoláva a nemení kvalitu. Ale stačí zísť 100 výškových metrov nižšie a situácia sa radikálne mení. Na slnečných miestach sneh rýchlo mäkne, navlháva a vytvára jazierka a potôčiky.Preto je treba držať sa čo najvyššie. 

Dnes bolo krásne, skoro až gýčovo ideálne počasie. O 10:00 bola teplota -2 stupne, popoludní o 13:30 plus 4 stupne. Bezvetrie.  Moja dnešná túra mala štryri fázy: Excelentné bežkovanie, BC brodenie sa v závejoch, pešia turistika a exceletné bežkovanie. Za rôznorodosť jednotlivých fáz môže môj výber trasy. Začiatok, od autobusovej zastávky po Horáreň pod Kostolnýcm vrchom, to bolo exceletné bežkovanie či už v existujúcej stope alebo prašanom. Ale človek je tvor taký, že keď je dobre, tak chce vyskúšať niečo iné. Tak som to švihol do doliny Hradného potoka, kde samozrejme predo mnou okrem lesnej zvery nebol nikto. Ale keďže to bolo dolu kopcom, tak mi to brodenie sa v hlbokom snehu až tak nevadilo. Tešil som sa na lesné cestu, na dne doliny ktorou sa budem vracať. Keď som k nej dorazil, tak mi skoro oči vypadli, lebo naši spracovatelia drevnej suroviny ju vyčistili až po asfalt. Tak som zobral bežky na plecia a vykračoval som po svojich. Po návrate k horárni som sa zasa dostal k bežkársej idyle, z ktorej posielam aj pár obrázkov.

Aplikácia Nabežky, ktorou som robil záznam z trasy asi vedela, že kde je to na bežky dobré a kde nie, pretože záznam boli vytorený len pre fázu jedna a štyri. Záznam z úseku dva a tri nemám, čo je dobré, aby ste to nechtiiac nezopakovali.

   

 

 

Comments

To je krása! Musel to byť super zážitok ísť takou krajinou.

To, akú krásu máme na dosah, niekedy doslova za humnami, dokazuje množstvo fascinujúcich záberov, ktoré z bežkárskych výletov poskytujú mnohí z nás. Z tej krásy, niekedy dosiahnutej aj za cenu kadejakých strastí či námah, vzniká závislosť... lebo krásy a lásky nikdy nie je dosť.