Zochova chata-Čermák-Hubalová- sedlo Skalka a späť

Date: 
12 Jan 2019
Country: 
Slovenská republika
Region: 

Snow Situation

Classic style: 
unsuitable
Free style: 
excellent
Type: 
variable conditions
Age: 
new
Wetness: 
moist
Snow at 500 m: 
35.00 (cm)

Dopoludnia o 9,00 hodine bolo tesne nad nulou. Na stope je utlačený nový sneh, ktorý je však vlhký a trochu sa lepí - odporúčam bežky navoskovať. Stopa cez Čermákovu lúku po Skalku je dobrá, miestami dosť hlkboká (zabudla som si návleky a sneh mi padal do lyžiarok). Od Hubalovej po Skalku sa sneh lepil najviac. Naspäť som išla po modrej - tam bola stopa všelijaká. S prižmúrením oboch očí by som to nazvala stopou asi do polovice cesty, potom bola cesta odhrnutá tak, že na nej ostalo cca 5cm snehu, niekde ani to nie a tam už žiadna stopa nebola, ale prejsť sa dalo bez problémov. Po ceste domov (okolo poludnia) ma šokovalo množstvo áut zaparkovaných pri ceste - autá stáli ešte niektľko sto metrov pod zastávkou Piesok. Bol tam asi celý okres Pezinok.

Comments

Isli sme dnes to iste, ale na bezky sme vyrazali po 11:00. Auta isli hore krokom ledva sme zaparkovali na kraji cesty pri byvalych potravinach Veronika. Kym sme sa prezuli, zastavilo za nami dalsich aspon 5 aut. Teplomer ukazoval nula stupnov ked sme isli tam aj spat. Sneh bol trochu vlhky a miestami primrznuty, na modrofialovy vosk trochu podklzoval, na niektorych miestach ale trochu lepil, takze by bolo riskatne dat vost na vyssiu teplotu. Stopa bola miestami trochu horsia ako vo stvrtok, t.j.trochu sa rozchadzala, ale prevazne bola celkom dobra.

My sme sli dnes tiez to iste. Vyrazali sme o 14.00. Len v tom case sa uz neda hovorit o stope. Na vacsine okruhu bola znicena. Bol to len jeden pas utlaceneho snehu. Smutne je, ze stopu neznicili len pesiaci, ale aj samotny bezkari. Aspon podla mna. A to pluhovanim a stromcekovanim presne po stope. Akoby sa nedalo vyjst zo stopy.

Ja si myslím, že takto jazdia niektorí menej zdatní "bežkári", ktorí chodia na bežkách do lesa na prechádzku. Pretože bežkár si nebude ničiť vlastnú stopu.