Baba - Salaš

Date: 
9 Jan 2019
Country: 
Slovenská republika
Region: 

Snow Situation

Classic style: 
excellent
Free style: 
unsuitable
Type: 
powder
Age: 
new
Wetness: 
wet
Snow at 500 m: 
80.00 (cm)

Snehu na trase z Baby na Salaš (a určite aj na Raču, ale tam som až nešiel) je toľko, že je to miestami až kontraproduktívne. Dnes som prerazil starú stopu a doobeda po nej prešli ešte traja lyžiari, jeden chodec a celé stáda nedisciplinovanej zveri, ktorej pravidlá bežeckého lyžovania nič nevravia a mala by byť eliminovaná z lesov (to je vtip - respektíve poznámka k určitým ľuďom). Inak podmienky samozrejme super, najviac snehu je opticky pod Somárom pred Kozím chrbtom. 

Comments

LK Baba udáva 40 cm prírodného snehu na Pezinskej babe,  podľa Teba až 80 cm.  To by muselo byť od začiatku sneženia po novom roku až 80 mm zrážok a to určite nie je... SHMÚ udáva množstvo zrážok na Kolibe niečo cez 40 mm od začiatku roka, podobne Modra-Piesok. Tých 80 cm je asi  dosť premrštená suma...  Bežkám zdar, Jaro.

Udal som najvyššie číslo a trvám na ňom. Pod Somárom som vyšiel z trate a zaboril až po pás, to je 80 cm. Tak som to tam napísal. 

Presne tak, 40cm bolo už cez weekend. 40cm je dnes v 300mnm, idem to práve overiť po ďalšom snežení dnes v noci. Pritom 300mnm bolo postihnuté aj dažďom , kým na hrebeni stâle snežilo.

Som dlhoročný pozorovateľ  SHMÚ, priemerná výška snehu sa meria v závetrí, kde sneh vietor nenafukuje a ani nesfukuje, momentálna výška snehu na veterných miestach  v záveji môže byť niekoľkonásobne vyššia, než  priemerná výška. Treba zmerať na viacerých miestach v závetrí. Ja mám umiestnené snehomerné tyče v závetrí, dávam príklad v nedeľu bolo na kóte Dúžnik  807 m n.m. v Bielych Karpatoch 40 cm snehu, no 50 m odtiaľ v záveji 120 cm., a preto som uviedol  do správy priemernú výšku 40 cm. 

Priemerná výška 80 cm nie. Ale proste toho snehu je dosť :P 

Ešte je dobré sledovať stránku SHMÚ, klikni na klimatologické spravodajstvo, mapové produkty, týždenné mapy, je tam mapka SR a  farbou vyznačená celková snehová pokrývka (CSP)  vždy ku pondelku príslušného týždňa. Teraz  tam bola  CSP ku dňu 7.1.2019  v Malých Karpatoch do výšky 30 až 40 cm vo vyšších polohách a zo stránky SHMÚ hydrologické spravodajstvo, zrážkomerné stanice je zistiteľné, že napr, na zrážkomernej stanici Malý Javorník či Modra-Zochova chata spadlo dňa 8.1.2019  cca do 20 mm zrážok, čo je 20 cm nového snehu, tak tam dnes môže byť priemerná výška snehu cca 40 až 50 cm, keďže snehová pokrývka každým dňom postupne sadá čiže znižuje sa i napriek celodenným mrazom. Podľa predpovede počasia na 10 dní by vo výškach nad 400 m n.m.  avizované oteplenie u nás na západe nemalo nejako rapídne znížiť snehovú pokrývku a ohroziť bežkovanie. Pekný večer a s bežkárskym pozdravom SKOL, Jaro Struhár.