k zmene zobrazovania úprav tratí na mape

Reagujem na tento príspevok.

V prvom rade ma teší, že niekto vôbec doceňuje, že na portáli máme záznamy z úprav a ako tvorcu pôvodnej verzie zobrazovania ma teší aj to, že sa niekomu páči, pretože sa páčí aj - mne :-)  Prečo teda ten štýl meniť? Je na to niekoľko dôvodov.

V prvom rade je zobrazovanie úprav vo forme bodiek, kde je možné na každú kliknúť počítačovo "drahé." Vytváranie takej mapy "žerie" príliš veľa pamäte počítača a čím viac máp je súčasne zobrazovaných, tým viac pamäte je potrebnej na ich produkciu. V tejto sezóne sme vďaka našej StartLabovej kampani nakúpili nové gps prístroje a niektoré z nich už začínajú byť aj používané, čo znamená že keď nasneží, máme na portáli viac správ z úprav a teda aj nároky na počítačovú pamäť narástli oproti minulým rokom. Počas februárovej snehovej nádielky sa preto často stávalo, že databáza alebo iné procesy na serveri nám "padali", čo spôsobovalo dočasnú nedostupnosť portálu pre jeho používateľov v momentoch jeho najväčšej návštevnosti. Tento problém sme dočasne vyriešili zdvojnásobením hardvérových parametrov servera, ale vzhľadom na to, že očakávame v budúcnosti ešte väčší nárast stredísk, z ktorých budeme dostávať polohové dáta z úprav, je treba riešiť tento problém aj v softvéri.

Druhým dôvodom je, že "líniový" vzhľad úprav je potrebný pre tvorbu ("StartLabovej") mapy podmienok pre bežecké lyžovanie, ktorú momentálne pripravujeme. Zobrazovanie stavu upravenosti tratí je štandardne robené tak, že vek úpravy danej trate je vyznačovaný na mapách farbou, čo by bolo možné aj pri bodkovanom štýle, ale ak by sme chceli komunikovať aj iné parametre úpravrnosti trate ako jej vek (čo eventuálne pláujeme urobiť), tak budeme potrebovať pracovať s tvarom línie, čo by bodkovaný štýl prezentácie nedovoľoval.

Tretí argument pre zmenu je názor (možno mylný), že v počet ľudí, ktorí pri sledovaní úpravy klikajú na bodky je v skutočnosti malý a stačí im vedieť kedy/kde bola trať upravená, prípadne kde sa práve rolba nachádza. Tento názor však nemám podložený dostatočne veľkou vzorkou pozorovaní, takže ak sa nájde viac ľudí, ktorí vyjadria svoj názor, tak sa pokúsime doladiť prezentáciu úprav.

Teším sa preto na ďalšie názory a návrhy.

Comments

Zdravím. Aj ja patrím medzi užívateľov , ktorí s obľubou využívali klik na bodku kedy bol ratrak na ktorom mieste. Samozrejme beriem argumenty, ktorými Šaňo objasnil problém. Neviem či je možné podobné zobrazovanie farbami ako majú napr. Nóri. Na mapke je farebne rozlíšené časové obdobie kedy bola trať upravená a na mape je legenda s farbami. Ale v každom prípade je to obrovský posun vpred oproti minulým rokom, keď som si s námahou zisťovala, či sú vôbec trate upravené.  Takže vďaka a zas s radosťou prispejem na vylepšenie systému. 

Časový údaj by sa mohol napr. aj generovať ako popis pozdĺž línie v nejakých intervaloch (ak je to možné), podobne ako sú zobrazené napr. čísla turistických a cyklotrás na podkladovej Freemap mape, to by úplne stačilo. Potom už len zobraziť peknou ikonkou aktuálnu polohu vozidla v teréne a bude to super :-)

Celkom dobrý nápad 👍

To, čo navrhuje zask je to, čo vidíme na nórskej mape a do istej miery aj na českej mapy.cz. Tak akosi by sme chceli postupovať aj my, keďže je to celkom dobrý kompromis medzi nárokmi na počítačové zdroje a požiadavkou na detailnosť o čase úprav. Už to len naprogramovať :-) Toto mimochodom vôbec nie je triviálna záležitosť.

V tejto súvislosti spomeniem ešte dve veci.

  1. od budúcej sezóny budú správy z úprav zobrazované primárne na celoslovenskej Mape, tak ako je prezentovaná v našom StartLab projekte a individuálne správy z úprav už neplánujeme defaultne na prvej stránke zobrazovať zmixované so správami od bežkárov tak ako je tomu dnes. Mali by byť dostupné len ak si niekto klikne na "Úpravy," alebo si vytvorí vlastný filter (položka "Nastaviť") obsahujúci aj úpravy. Nikomu by tým nemalo byť ublížené, pretože každý si môže vytvoriť pre taký filter vo svojom prehliadači záložku a má tak vlastne "klasický" náhľad na informácie. Na prvej stránke portálu by mal byť po novom aj permanentný odkaz na Mapu.
  2. Ďalšia dôležitá zmena je, že v budúcej sezóne už nebudú správy o úpravách voľne dostupné, ale budú súčasťou komunitného obsahu. To sa samozrejme týka aj najaktuálnejších informácií v Mape, čo už sme avizovali v kampani.

Táto správa aj mna zaskočila. Tiež som zauvažovala, či ratrak vyrazil opakovane, alebo len vypol GPS, keď cez deň bola správa o tom, že rolba je v pokoji. Priznám sa, že celý večer čakám, či mi moje garminy cinknu, že práve prebieha úprava, keďže ráno plánujem vyraziť na lyže, len otázka je kam? Ja viem, že sa dá kdekoľvek, ale "skateri" si to užívajú na upravenej trati. Keď budem chcieť ísť na BCountry, tak mi nebude vôbec prekážať , že neviem kedy bola rolba na trati. Ale napríklad pri výuke klasického štýlu, sú dokonale vykrojené koľajničky pomerne dôležité a tu mi pomáhala info kedy bol ratrak na trati.
 
Ps: škoda, že táto téma zaujala len pár užívateľov